Σκανδιναβία: «Οι καλλιεργητές βιολογικών λαχανικών θερμοκηπίου επιστρέφουν στη συμβατική παραγωγή»

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας καθυστέρησαν την έναρξη της φετινής σεζόν θερμοκηπιακών λαχανικών βιολογικής καλλιέργειας στην Ευρώπη και, μαζί με άλλες αντιξοότητες, τροφοδοτούν ένα ρεύμα εξόδου από τον κλάδο.

«Η καλλιεργούμενη έκταση των βιολογικών λαχανικών θερμοκηπίου είναι συρρικνωμένη κατά 20% έως 30%», λέει ο Matthieu Zwaan της ολλανδικής εταιρείας Bioworld. Ωστόσο, αυτό δεν προκαλεί μεγάλες ελλείψεις στην αγορά. «Οι καταναλωτές έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν, μειώνοντας τη ζήτηση για πολλές κατηγορίες βιολογικών προϊόντων».

Όπως εξηγεί ο Matthieu, η ζήτηση στη Σκανδιναβία, η οποία ήταν πάντα ένας σημαντικός προορισμός για τα βιολογικά λαχανικά, έχει μειωθεί κατά 15%, δρομολογώντας αρνητικές εξελίξεις. «Πλέον, με τα βιολογικά προϊόντα να θεωρούνται πολυτέλεια για πολλούς, ολοένα και περισσότεροι Σκανδιναβοί καλλιεργητές επιστρέφουν στη συμβατική καλλιέργεια. Τη στιγμή που στην Ολλανδία εταιρείες τροφίμων όπως η HAK κάνουν στροφή στα βιολογικά, στη Σκανδιναβία συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο».

Τα λαχανικά θερμοκηπίου αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής που εμπορεύεται η Bioworld. Επιπλέον, το βιολογικό υποκατάστημά της, Best Fresh, προσφέρει μια ευρεία γκάμα λαχανικών ανοιχτού αγρού, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «ξεχασμένων λαχανικών» των προγόνων μας. «Αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως διπλά εξειδικευμένη αγορά, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τέτοια σπάνια προϊόντα. Ευτυχώς, οι πραγματικοί λάτρεις των βιολογικών προϊόντων παραμένουν πιστοί σε αυτά», σημειώνει ο Matthieu.

Επί του παρόντος, υπάρχει αφθονία βιολογικών αγγουριών στην αγορά, τα οποία δεν έχουν φτάσει ακόμη σε υψηλές τιμές. «Πέρυσι, αυτό το προϊόν κέρδισε πολλά χρήματα, και σίγουρα στην Ισπανία φυτεύονται πολλά αγγούρια ενόψει της επόμενης χρονιάς. Επομένως, θεωρώ ότι οι συγκεκριμένες πωλήσεις θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες αυτή την εποχή. Από την άλλη πλευρά, οι φλάσκες και οι μυτερές πιπεριές βρίσκονται σε έλλειψη. Τέλος, οι βιολογικές ντομάτες βρίσκονται σε αφθονία αυτήν τη στιγμή, αλλά αναμένω να εμφανιστούν ξανά ελλείψεις στην αγορά», καταλήγει ο ίδιος.