Σπέρνουν ακόμη σιτηρά στον Έβρο

Στην Ορεστιάδα, ο κάμπος θα βαφτεί φέτος κίτρινος, με τα σιτάρια να σηκώνουν κεφάλι και να καλύπτουν την πλειονότητα των καλλιεργούμενων εκτάσεων, φτάνοντας ενδεχομένως και το 70%.

Αυτό οφείλεται στην πολύ καλή τιμή του σιταριού, καθώς και στην παράταση του προγράμματος Απονιτροποίησης για τη διετία 2024-2025 για όσες περιοχές επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, μεταξύ των οποίων οι περιφερειακές ενότητες Ροδόπης και Έβρου. Σημαντικό μέρος των παραγωγών έσπειρε τον Ιανουάριο και η σπορά ολοκληρώνεται.

Αντίθετα, στην Ξάνθη, προβλέπεται μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις σιτηρών, όπως μεταφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου, Κώστας Δαλάτσης.

«Η εικόνα από τον κάμπο, αλλά και συζητώντας με συναδέλφους, είναι ότι τα μαλακά σιτάρια θα έχουν μεγαλύτερη μείωση συγκριτικά με τα σκληρά. Οι παραγωγοί προτίμησαν να σπείρουν περισσότερο σκληρό λόγω της τιμής του προϊόντος που ήταν σχεδόν διπλάσια».

Η σπορά ολοκληρώθηκε στα μέσα Δεκέμβρη με ορισμένους αναποφάσιστους που περίμεναν την τελευταία στιγμή. Οι καλλιεργητικές φροντίδες στα σιτηρά θα ξεκινήσουν μετά τα τέλη Μάρτη, με ψεκασμούς για ζιζάνια και επιφανειακά λιπάσματα.