H στασιμότητα στο εμπόριο προβληματίζει τους παραγωγούς της Κρήτης

Περιορισμένο ενδιαφέρον για πράξεις, αλλά και κάποια υποχώρηση τιμών στο ελαιόλαδο φαίνεται ότι προβληματίζει τις τελευταίες εβδομάδες τις περιοχές της Κρήτης. Η συγκομιδή λίγο-πολύ έχει ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές του νησιού, αλλά η αγορά φαίνεται ότι έχει μείνει πίσω, με τις υποχρεώσεις να τρέχουν.

Υποχωρεί η Σητεία

«Οι τιμές είναι παγωμένες ή μάλλον έχουν και πτωτική τάση» εξηγεί από τη Σητεία, που έχει ολοκληρώσει τη συγκομιδή, ο πρόεδρος της Ένωσης, Μανώλης Μαυροματάκης, αναφέροντας υποχώρηση από τα 3,65 ευρώ προηγουμένως στα 3,50-3,60 για το ΠΟΠ προϊόν της περιοχής. Στις πωλήσεις εντοπίζεται στασιμότητα, αφού οι πράξεις που γίνονται είναι ελάχιστες, ενώ ακόμη δεν έχουν έρθει οι προσφορές από τις μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού. Όπως επανέλαβε, υπάρχει μία διστακτική εικόνα από την αρχή της περιόδου. Έκδηλη, όμως, είναι πλέον η αγωνία των παραγωγών που αντιμετωπίζουν αυξημένες υποχρεώσεις. «Ήδη, υπάρχουν καθυστερημένες υποχρεώσεις, επειδή το ρεύμα έχει ανέβει πάρα πολύ, τα εργατικά πρέπει να πληρωθούν, είναι θέματα που το ένα ακολουθεί το άλλο» αναφέρει, παράλληλα με τα εφόδια που πρέπει να προμηθευτούν και τη λίπανση στην οποία πρέπει να προχωρήσουν, αναμένοντας να ρευστοποιήσουν το λάδι τους.

Άγονος ο τελευταίος διαγωνισμός του ΑΣ Εμπάρου

Έντονο προβληματισμό διατύπωσε και από την Έμπαρο Ηρακλείου ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιώργος Περογιαννάκης, επισημαίνοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος από την αγορά. Ο διαγωνισμός για τη διάθεση περίπου 50 τόνων προϊόντος, οξύτητας 0,16-0,17, που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ο συνεταιρισμός, κρίθηκε άγονος, αφού υπήρξε μόνο ένας ενδιαφερόμενος και με τιμή πολύ χαμηλή, της τάξεως των 3,38 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στα 3,56 ευρώ είχε διαθέσει αντίστοιχη ποσότητα τον Γενάρη.

«Μία πράξη έχουμε κάνει, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Εμπάρου μία πράξη έχουν κάνει κι άλλα ελαιουργεία» προσθέτει, εξηγώντας ότι φέτος ο συνεταιρισμός έχει διαθέσει μόνο το 1/3 περίπου από τις ποσότητες άλλων ετών τέτοια περίοδο. Η συγκομιδή συνεχίζεται για ένα 20% που απομένει στην περιοχή και αναμένουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Οι υποχρεώσεις, ωστόσο, δεν μπορούν να περιμένουν, με το ρεύμα για τα ελαιουργεία να έχει ανέβει στα ύψη και τους παραγωγούς να μην έχουν να πληρώσουν γεωργικά εφόδια.

Καλύτερη των αρχικών φόβων η παραγωγή στα Σφακιά

Ως προς τα παραγωγικά, τέλος, σε μία καλύτερη χρονιά των αρχικών φόβων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σφακίων Ιωσήφ-Δημήτρης Σαβιολάκης, βλέποντας ότι με την ολοκλήρωση της συγκομιδής η παραγωγή της οργάνωσης κινείται στα 2/3 περίπου μίας καλής χρονιάς και με καλή ποιότητα προϊόντος.

Με την τιμή περίπου στα 3,30 ευρώ, ο ίδιος σχολίασε ότι είναι σε καλό επίπεδο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ίσως αργότερα να κινηθεί και υψηλότερα αν έχει κάποιος δυνατότητα αποθήκευσης, εξηγώντας ότι την περιοχή στηρίζει και ο τουρισμός τους καλοκαιρινούς μήνες.