Σταθεροποίηση στα 3,30 για τις πρώτες πράξεις του φρέσκου ελαιολάδου στη Μεσσηνία

Πρέπει να αναζητηθεί ενίσχυση για την ακαρπία στις Καλαμών

Δειλά στη συλλογή της ποικιλίας Καλάμων έχουν μπει και οι Μεσσήνιοι, μία διαδικασία που θα ενταθεί το δεκαήμερο που διανύουμε για να ολοκληρωθεί μάλλον ως το τέλος του μήνα. Εν αναμονή και της επισημοποίησης των τιμών από βδομάδα, οι πρώτες τιμές που ακούγονται στην περιοχή είναι σαφώς υψηλότερες των αντίστοιχων περσινών, το ίδιο και η προσδοκία, αφού προβλέπεται κι εκεί φτωχή παραγωγικά χρονιά και πάλι λόγω της ακαρπίας.

Με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση που μπορεί να ξεπεράσει το 50% για την ποικιλία, παρατεταμένη ανομβρία, παγετός και ακραίοι καύσωνες την περίοδο της καρποφορίας και της καρπόδεσης λειτούργησαν καταλυτικά, σύμφωνα με τον Γιάννη Πάζιο, αναπλ. γεν. διευθυντή στην Ένωση Μεσσηνίας, που τόνισε ότι θα πρέπει να διεκδικηθεί κάποιου είδους ενίσχυση από την ΕΕ για τους παραγωγούς, καθώς πρόκειται για φαινόμενο που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

«Αυτό σίγουρα θα βοηθήσει ως έναν βαθμό τις τιμές, σε σχέση με την τελευταία τριετία, που είχαμε την πλήρη κατάρρευσή τους» σχολιάζει, εκτιμώντας άνοδο τιμών λόγω και της έλλειψης προσφοράς.

Μικρότεροι όγκοι, εξαιρετική η ποιότητα

Υψηλότερες τιμές, όμως, βλέπει η περιοχή και στο φρέσκο ελαιόλαδο, καθώς οι πρώτες πράξεις στο Μαυρολίσιο ξεκίνησαν στα 3,40 ευρώ, σαφώς υψηλότερα από πέρυσι που ήταν κάτω από τα 3 ευρώ, υπενθυμίζει ο κ. Πάζιος. Οι μέσες τιμές για το ελαιόλαδο της ποικιλίας, αλλά και της Κορωνέικης που άρχισε να βγαίνει, δείχνουν σταθεροποίηση κοντά στα 3,30, αναλόγως του τυποποιητή και άλλων παραμέτρων. Ο κ. Πάζιος αναφέρει μείωση ποσοτήτων από πέρυσι, η οποία ίσως οδηγήσει και σε περαιτέρω άνοδο τιμής. «Θα δούμε σε σχέση και με το τι γίνεται και στη γειτονική Ιταλία», συμπληρώνει.

Για τη Μεσσηνία, οι εκτιμήσεις φέτος μιλούν για μία παραγωγή της τάξεως των 40.000 τόνων, χαμηλότερη από τους 50.000 περίπου πέρυσι και πολύ μακριά από τους 70.000 τόνους που είναι η δυναμική της. Πάντως, οι ελαιοποιήσεις της νέας σοδειάς φέρνουν εξαιρετική ποιότητα, όμως οι αποδόσεις δείχνουν μειωμένες και αυτό είναι που θα οδηγήσει σε μείωση των ποσοτήτων.