Στην πρώτη δεκάδα χωρών της ΕΕ με σημαντικές εκτάσεις βιολογικών η Ελλάδα

Στην κορυφή ελληνικά βιολογικά βοοειδή και αγελάδες γαλακτοπαραγωγής

Στο 9,1% της αγροτικά χρησιμοποιούμενης γης και τα 147 εκατ. στρέμματα ανήλθαν οι εκτάσεις βιολογικών της ΕΕ το 2020, σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Με βάση αυτά, οι εκτάσεις βιολογικών συνέχισαν την αυξητική τους πορεία για ακόμη μία χρονιά, ανεβασμένες κατά 5,1% από το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας όμως ανάπτυξη χαμηλότερη από το 8,5% που κατέγραψαν τότε. Η αύξηση που σημείωσαν από το 2012, οπότε και συγκρίνει η Eurostat, ανέρχεται σε σχεδόν 56% για την ΕΕ-27, με τη χώρα μας να εμφανίζει από τις μικρότερες μεταβολές (+16% περίπου) μεταξύ των κρατών.

Η Γαλλία (με περισσότερα από 25 εκατ. στρέμματα) φαίνεται ότι πήρε τα ηνία από την Ισπανία (24 εκατ. στρ.) σε όρους βιολογικών εκτάσεων, με την Ιταλία (21 εκατ. στρ.) και τη Γερμανία (15 εκατ. στρ.) να ακολουθούν.

Τα τέσσερα αυτά κράτη-μέλη αντιπροσώπευαν από κοινού πάνω από τις μισές εκτάσεις βιολογικών της ΕΕ (58,7%) το 2020, ενώ στην πρώτη δεκάδα των χωρών που συμβάλλουν σημαντικά στις ευρωπαϊκές βιολογικές εκτάσεις περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, με μερίδιο 3,6%, όπως φαίνεται και στο σχετικό Γράφημα 1.

Μερίδια βιολογικών

Αναφορικά με τα μερίδια των βιολογικών επί του συνόλου της χρησιμοποιούμενης αγροτικής γης, Αυστρία, Εσθονία και Σουηδία είχαν υψηλότερα του 20%, ενώ σε Ιταλία, Τσεχία, Λετονία, Φινλανδία, Σλοβακία, Δανία, Σλοβενία και Ελλάδα αυτά ήταν άνω του 10%. Στα υπόλοιπα κράτη το αντίστοιχο μερίδιο κυμαινόταν από 0,6% στη Μάλτα έως σχεδόν 10% στην Ισπανία.

Στα επιμέρους την ίδια χρονιά, η Σουηδία είχε τα υψηλότερα μερίδια βιολογικών σιτηρών (7,1%) επί της συνολικής παραγωγής, ακολουθούμενη από τις Εσθονία (περισσότερο από 6%), Ιταλία (5,8%) και Ελλάδα (άνω του 5%). Με 17,8% επί του συνόλου της παραγωγής, η Σουηδία ηγούνταν και ως προς τα μερίδια παραγωγής βιολογικών φρέσκων λαχανικών, με τις Γερμανία (10,4%) και Ιταλία (8,3%) να ακολουθούν.

Συνολικότερα, οι εκτάσεις βιολογικών αροτραίων αντιπροσώπευαν το 46,2% των εκτάσεων βιολογικών της ΕΕ και ακόμη ένα 42,4% τα βοσκοτόπια, ενώ οι μόνιμες καλλιέργειες κατείχαν το μικρότερο μερίδιο, 11,4%. Σλοβενία, Πολωνία, Ελλάδα, Κροατία, διέθεταν μερίδια μεταξύ 5% και 20% στις βιολογικές μόνιμες καλλιέργειες, ενώ σε Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ιταλία και Ισπανία το μερίδιο ήταν άνω του 20%, με τις Κύπρο (47,6%) και Μάλτα (38,8%) να εμφανίζουν τα υψηλότερα μερίδια (Γράφημα 2).

Γράφηµα 2: Χώρες µε τα υψηλότερα µερίδια σε βιολογικό ζωικό κεφάλαιο (2020, ποσοστό % του αριθµού κεφαλών)

Βοοειδή

 

Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής

 

Χοίροι

 

Αιγοπρόβατα

Πηγή: Eurostat

Κτηνοτροφική ελληνική πρωτιά

Ως προς τη βιολογική κτηνοτροφία, η Ελλάδα εμφάνιζε το υψηλότερο μερίδιο βιολογικά εκτρεφόμενων βοοειδών (30.3%), με τη Λετονία να ακολουθεί (25,6%), και το δεύτερο υψηλότερο (21,8%) στην περίπτωση των βιολογικών αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, με την Αυστρία να ηγείται (22%). Αυστρία και Λετονία είχαν επίσης τα υψηλότερα μερίδια σε βιολογικά αιγοπρόβατα (36% η καθεμία), ενώ το υψηλότερο μερίδιο βιολογικά εκτρεφόμενων χοίρων εντοπίστηκε στη Δανία (3,4%).