Στον «αέρα» κινδυνεύουν να μείνουν οι εαρινές καλλιέργειες

earines-kalliergies
-Διαφήμιση-

Την επίσπευση των διαδικασιών για τη γεωχωρική κατάτμηση των εκτάσεων του Δημοσίου στις περιοχές Κάστα, Αγουλινίτσα και Μουριά Ηλείας σε αγροτεμάχια κάτω των 100 στρεμμάτων, ώστε η διανομή να γίνει κυρίως στους αγρότες των όμορων κοινοτήτων με κοινωνικά κριτήρια και όχι με δημοπρασία, ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος «Νέα πνοή για την Αγουλινίτσα».

Αν και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ήδη δοθεί οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας, ώστε να παραδοθούν έγκαιρα στους δικαιούχους τα αγροτεμάχια και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις εαρινές καλλιέργειες 2018 – 2019, εντούτοις η όλη διαδικασία φαίνεται πως καθυστερεί σημαντικά.

Η καθυστέρηση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή Ηλείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη, ο οποίος κατέθεσε αναφορά προς το υπουργείο, καταγγέλλοντας ουσιαστικά τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για κωλυσιεργία ως προς την κατάτμηση των εκτάσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι υπηρεσίες εμφανίζονται απρόθυμες στην εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου στο υπουργείο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τη σύσκεψη στην Αθήνα. Είναι εμφανής, πλέον, ο κίνδυνος να παρέλθει άπρακτος ο χρόνος μέχρι τις εαρινές καλλιέργειες και να συνεχιστεί για ακόμα μία χρονιά το απαράδεκτο καθεστώς, με το οποίο λυμαίνονται τις εκτάσεις 3-4 τσιφλικάδες. Το μαύρο αυτό καθεστώς ήρθε ο καιρός να τελειώσει. Οι υπεύθυνοι της περιφέρειας ας αναλάβουν τις ευθύνες τους», επεσήμανε.

Να σημειωθεί πως η νέα διαδικασία παραχώρησης χρήσης γης είναι σε ισχύ από την 01-11-2018, με βάση τον νόμο 4061/2012. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η νέα διαδικασία, που βασίζεται στη μοριοδότηση με βάση κοινωνικά κριτήρια, ευνοεί τον μικρό αγρότη, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών.

-Διαφήμιση-