Στόχος του συνεταιρισμού των Λιβανάτων ο διπλασιασμός της παραγωγής ελιάς

Δημιουργία ομάδας παραγωγών το επόμενο βήμα

Στόχος του συνεταιρισμού των Λιβανάτων ο διπλασιασμός της παραγωγής ελιάς

Με τη συμμετοχή 27 παραγωγών από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας ξεκίνησε τη λειτουργία του εδώ και τέσσερα χρόνια ο συνεταιρισμός ελαιοπαραγωγών. Κύρια δραστηριότητά του είναι η αξιοποίηση της ελιάς, που παράγεται στην περιοχή, με την κοινή διαχείριση όλων των συντελεστών της παραγωγής. Βλέποντας τη γενικότερη θετική κατάσταση στον τομέα της παραγωγής ελιάς και τις ευοίωνες οικονομικές προοπτικές που υπάρχουν, επένδυσαν δικά τους κεφάλαια στη μεταποίηση του προϊόντος για να έχουν αποτελεσματικότερη παρουσία στις αγορές. Κάθε χρόνο διαχειρίζονται 300 με 400 τόνους ελιές ποικιλίας τύπου Καλαμών και έχουν ως στόχο τα επόμενα χρόνια να διπλασιάσουν τις ποσότητες αυτές.

Για την πορεία και τους στόχους του συνεταιρισμού, μίλησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρός του, Κώστας Ντέλιος: «Το 2010, με τη συμμετοχή 27 ελαιοπαραγωγών, ιδρύσαμε τον συνεταιρισμό μας. Αντιλαμβανόμενοι την αδυναμία μας να λειτουργήσουμε ως μεμονωμένοι παραγωγοί μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, κάναμε το αποφασιστικό βήμα για την κοινή διαχείριση της παραγωγής μας. Χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία, ανεβάσαμε θεαματικά την ποιότητα της παραγωγής μας. Οι τεχνολόγοι τροφίμων με τους οποίους συνεργαζόμαστε μας βοήθησαν να εφαρμόσουμε την αερόβια ζύμωση της ελιάς με εξαιρετικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τον παραδοσιακό τρόπο, που εφαρμόζαμε μόνοι μας. Μέσα από τις επιστημονικά τεκμηριωμένες παραγωγικές τεχνικές μας, στοχεύουμε στο να προσφέρουμε ένα ασφαλές και εύγευστο προϊόν στους καταναλωτές. Η έντιμη αυτή σχέση θα μας δώσει τη δυνατότητα να απευθυνθούμε σε περισσότερες αγορές».

Στόχος του συνεταιρισμού των Λιβανάτων ο διπλασιασμός της παραγωγής ελιάςΟ κ. Ντέλιος, στη συνέχεια, εστίασε στα μελλοντικά βήματα, τα οποία, κατά την άποψή του, είναι και τα πιο σημαντικά, διότι θα προσδιορίσουν τη βιωσιμότητα του συνεργατικού τους εγχειρήματος: «Το επόμενο βήμα μας είναι η δημιουργία ομάδας παραγωγών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία και την καλύτερη αξιοποίηση των διάφορων χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Οι μέχρι τώρα επενδύσεις που έχουν γίνει είναι από δικά μας κεφάλαια με μηδενική δανειοδότηση. Επίσης, συμμετέχοντας στη Διεπαγγελματική της ελιάς, στοχεύουμε στην ένταξη της ελιάς μας ποικιλίας Καλαμών ως ΠΟΠ. Παράγουμε αυτή την ποικιλία εδώ και δεκαετίες σε 10.000 στρέμματα και πιστεύω ότι η ελιά μας πληροί όλες τις προδιαγραφές για να χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ».