Συγκρατημένα αισιόδοξη η Πελοπόννησος για την πρόσκληση για τα Βιολογικά

Με αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμό για την επόμενη μέρα, υποδέχθηκαν στην Πελοπόννησο τη νέα πρόσκληση για τα Βιολογικά, στην οποία αναμένεται να ενταχθούν εκατοντάδες νέοι, αλλά και να ενισχυθούν σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή οι ήδη υπάρχοντες βιοκαλλιεργητές.

Από την Αργολίδα, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα στη βιολογική καλλιέργεια, ο Βαγγέλης Κυριάκου, γεωπόνος με εξειδίκευση στη βιολογική γεωργία, δήλωσε: «Σε αυτή την προκήρυξη, το θετικό στοιχείο είναι η επιδότηση πολλών καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα ένταξης νέοι άνθρωποι που, λόγω καλλιέργειας, δεν μπορούσαν στο παρελθόν να ενταχθούν. Για την Αργολίδα ειδικότερα το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει τα εσπεριδοειδή και αρκετά κηπευτικά. Βέβαια, την αποτελεσματικότητά του θα την κρίνουν αυτοί που θα επιλεγούν», συμπληρώνει.

Ακόμη, ο γεωπόνος επισημαίνει ότι «στη μοριοδότηση αυτών που θα επιλεγούν μετράνε η ηλικία, κάτι που αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για την επιστροφή των νέων, όπως επίσης και το αν είσαι επαγγελματίας αγρότης. Το ότι μοριοδοτείται ο αριθμός των εκτάσεων είναι και αυτό θετικό, αφού έτσι θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα σκεφτούν να αφήσουν έξω εκτάσεις. Το θέμα είναι όσοι ενταχθούν να αλλάξουν νοοτροπία και να προχωρήσουν σε πιο φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές».

 

Γιατί δεν «τραβάει» η Βιολογική Κτηνοτροφία

Σε ό,τι έχει σχέση με τη Βιολογική Κτηνοτροφία και την εμφανή αδυναμία να βρει εφαρμογή, ο κ. Κυριάκου είναι κατηγορηματικός: «Πάει με αργά βήματα, κυρίως γιατί έχει πρόβλημα και η συμβατική κτηνοτροφία. Οδεύουμε προς άλλες μορφές κτηνοτροφίας, πολύ πιο εντατικές, που είναι αντίθετες με τη φιλοδοξία και τους στόχους της βιολογικής. Το παλιό μοντέλο της ελευθέρας νομής χάνεται και έρχεται η εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας μέσα από μεγάλες φάρμες. Σημαντικό κομμάτι θα είναι και η μελισσοκομία, όπου οι πληροφορίες που έχουμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για όσους ασχοληθούν σοβαρά».

Από τη Λακωνία, ο πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών, Μαΐστρος Καραμπάσης, εμφανίζεται προβληματισμένος. «Αυτές οι προσκλήσεις για να έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει να εστιάζουν σε ουσιαστικά ζητήματα, όπως το έλλειμμα τεχνογνωσίας, τα κοστολόγια της καλλιέργειας και η προώθηση του προϊόντος στη σωστή τιμή του. Αυτά είναι τα θέματα που απασχολούν και παράλληλα δυσκολεύουν τη βιολογική καλλιέργεια. Έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει ζήτηση για τα συμβατικά σε υψηλότερες τιμές από τα αντίστοιχα βιολογικά».

Ο κ. Καραμπάσης, προσπαθώντας να δώσει μία εξήγηση για όσα συμβαίνουν, υποστηρίζει ότι «αυτά τα φαινόμενα έχουν ως βάση την πίεση της αγοράς και τον μικρό αριθμό ατόμων που διακινούν τα προϊόντα μας. Οι τιμές που διαμορφώνονται σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές», τονίζει. «Κάποια στιγμή πρέπει αυτά τα προγράμματα να επικεντρώσουν τη στήριξή τους στους καλλιεργητές με μικρό κλήρο, που περνούν δύσκολες στιγμές και ρισκάρουν το ίδιο τους το βιος», καταλήγει.