Τα συμβόλαια με τη λιανική περιμένουν για τις τιμές στη Σητεία στο ελαιόλαδο

Στα 3,5 ευρώ η τιμή για τη Νότια Λακωνία

Ευεργετικές βροχοπτώσεις, αλλά και φαινόμενα που έριξαν τον καρπό έφερε ο καιρός των προηγούμενων ημερών, με τη συγκομιδή της ελιάς να συνεχίζεται στα παραγωγικά κέντρα. «Ίσως έχει μαζευτεί το 1/3 της παραγωγής», εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας, Μανώλης Μαυροματάκης, σχολιάζοντας πως δεν φαίνεται να αλλάζει η εικόνα των μειώσεων, αφού η παραγωγή αναμένεται στους 5.000-6.000 τόνους.

Οι αποδόσεις συνεχίζουν να είναι καλές, όπως και η ποιότητα, συμπληρώνει. Στην περιοχή, όμως, ακόμη δεν έχουν γίνει πράξεις κι ακόμη δεν υπάρχει τιμή. Αυτό ο κ. Μαυροματάκης αποδίδει μάλλον στην καθυστέρηση της σύναψης συμβολαίων μεταξύ των εμφιαλωτών και της λιανικής, συνήθως των αλυσίδων του εξωτερικού.

«Φυσιολογικά αυτή την περίοδο υπήρχε μία τάση τιμών, πήγαμε πίσω 15-20 μέρες» σχολιάζει, συμπληρώνοντας ότι και από τους περισσότερους που ασχολούνται με πωλήσεις εκεί εντοπίζεται το ζήτημα, ενώ παρά την απουσία πράξεων στο χύμα, υπάρχει ενδιαφέρον και παίρνουν δείγματα. «Η εικόνα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει πριν από τις γιορτές», εκτιμά
ο κ. Μαυροματάκης, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η τιμή να είναι κάτω από 3 ευρώ.

 

Βεντέμα φέτος για τον Συνεταιρισμό Εμπάρου

Η παραγωγή έχει ξεκινήσει πλέον και για τον Συνεταιρισμό Εμπάρου στο Ηράκλειο. «Εμείς καθυστερούμε λίγο εδώ να βάλουμε μπρος, οι πιο πολλοί θα πάνε για μετά τις γιορτές» σχολιάζει ο πρόεδρός του, Γιώργος Περογιαννάκης, μεταφέροντας καλές ποιότητες και οξύτητες κάτω των 3 γραμμών, από τους περίπου 70-80 τόνους που έχει ήδη αλέσει η οργάνωση.

Κατά τον ίδιο, φέτος η παραγωγή του Συνεταιρισμού θα κινηθεί στους 550-600 τόνους, υψηλότερα από τους 400-420 που πήρε πέρυσι, αφού η περιοχή φέτος δείχνει βεντέμα, σε αντίθεση με άλλες περιοχές του νησιού. «Μένει να πιάσουμε και καλές τιμές» υπογραμμίζει, καθώς η οργάνωση θα προχωρήσει σε πράξεις μετά τις γιορτές. «Πάμε μόνο με διαγωνισμούς», εξηγεί ο κ. Περογιαννάκης.

Αναζωπύρωση ενδιαφέροντος και 3,5 ευρώ αναφέρουν οι Αγ. Απόστολοι

Ο έντονος αέρας των προηγούμενων ημερών έφερε και κάποια καρπόπτωση για τη Λακωνία. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπατσάκη, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αγ. Αποστόλων, πρέπει να έπεσε ένα 10%-15% των καρπών, ενώ εκφράζονται φόβοι και για τα επόμενα καιρικά φαινόμενα που προβλέπονται. Η συγκομιδή για την οργάνωση στα νότια του νομού, που ξεκινά κάθε χρόνο νωρίς, έχει προχωρήσει στο 80%.

«Τώρα έχουμε πάει στους 1.550 τόνους, είναι σίγουρα καλύτερα από πέρυσι, που ήμασταν συνολικά στους 1.350», εξηγεί ο κ. Μπατσάκης, προσθέτοντας ότι αν όλα πάνε καλά τις επόμενες ημέρες, μπορεί να φτάσει και τους 1.800 τόνους. Η ποιότητα εξακολουθεί να είναι καλή, όμως οι αποδόσεις δεν βελτιώθηκαν όσο περίμεναν. «Μόλις που ανέβηκαν, κι αυτό λόγω βροχόπτωσης» προσθέτει, χωρίς όμως να αναφέρει προβλήματα.

Ως προς τις τιμές, αυτές έχουν μείνει στα 3,5 ευρώ. «Έχουμε δώσει γύρω στα 20 βυτία», σχολιάζει, «από τις 5 περίπου του Νοέμβρη, που πήγε σε αυτό το επίπεδο η τιμή». Παράλληλα, αναφέρεται σε μία αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος εμπορικά, που παρατηρεί το τελευταίο δεκαήμερο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.