Συμβούλιο Προστασίας Φυσικών Πόρων των ΗΠΑ: «Η χρηματοδότηση για τη βιολογική γεωργία χρειάζεται περισσότερη ώθηση στο νέο Farm Bill»

«Οι δημόσιες επενδύσεις μας στην παραγωγή βιολογικών τροφίμων δεν έχουν συμβαδίσει με την ανάπτυξη του βιολογικού τομέα, και αυτό είναι μια χαμένη ευκαιρία για την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη», γράφει η Allison Johnson, ανώτερη νομική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Προστασίας Φυσικών Πόρων των ΗΠΑ (NRDC). Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι η αμερικανική χρηματοδότηση για τον κλάδο των βιολογικών χρειάζεται να λάβει περαιτέρω ώθηση στο επικείμενο αγροτικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ για το 2023.

Η ζήτηση για βιολογικά τρόφιμα έχει εκτοξευθεί, με τις πωλήσεις στις ΗΠΑ να ξεπερνούν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και προβλέπεται να φτάσουν σχεδόν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη πενταετία.

«Τέσσερα στα πέντε νοικοκυριά των ΗΠΑ αγοράζουν τακτικά βιολογικά τρόφιμα, με τουλάχιστον το 70% των νοικοκυριών να προμηθεύεται βιολογικά σε κάθε πολιτεία τα οποία αντιπροσωπεύουν το 6% των συνολικών πωλήσεων τροφίμων. Και όμως, οι ΗΠΑ παραμένουν καθαρός εισαγωγέας βιολογικών. Γιατί δεν έχει εκτοξευθεί η εγχώρια βιολογική παραγωγή παράλληλα με τη ζήτηση των καταναλωτών;» αναρωτιέται η Johnson στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της μη κερδοσκοπικής διεθνούς ομάδας υπεράσπισης του περιβάλλοντος με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βιολογικές εκμεταλλεύσεις των ΗΠΑ τείνουν να είναι πιο κερδοφόρες από τις συμβατικές και προσφέρουν καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες, οι κατευθυνόμενοι προς τα εκεί πόροι υστερούν κατά πολύ σε σύγκριση με τις επενδύσεις σε άλλους αγροτικούς κλάδους.

«Σε αυτό που οι ερευνητές έχουν ονομάσει ως φαινόμενο του «βιολογικού hotspot», περιοχές με υψηλότερες συγκεντρώσεις βιολογικών δραστηριοτήτων έχουν υψηλότερα ποσοστά μεσαίου εισοδήματος και απασχόλησης των νοικοκυριών και χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας» σημειώνει η Johnson. «Ωστόσο, το 2018, το Farm Bill διοχέτευσε μόλις το 0,1% του προϋπολογισμού του (σ.σ. 493 εκατομμύρια δολάρια) σε προγράμματα ειδικά για βιολογικά προϊόντα σε διάστημα πέντε ετών. Για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των καταναλωτών, να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες της αγοράς για τους αγρότες και να αξιοποιήσουμε πλήρως τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας, πρέπει να κλιμακώσουμε σημαντικά τη στήριξη για τη βιολογική γεωργία».

Η Johnson τονίζει ότι αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να ξεκινήσει με τη συμπερίληψη του νόμου για τη μείωση των φραγμών στη βιολογική γεωργία, Opportunities in Organic Act, στην τελική μορφή του Farm Bill.

«Ο νόμος που εισήχθη πρόσφατα θα παράσχει περισσότερους πόρους σε οργανισμούς που συνθέτουν το πανεθνικό δίκτυο υποστήριξης για τη βιολογική μετάβαση, ενώ θα παρέχει ευέλικτη χρηματοδότηση στους παραγωγούς και στους συνεργαζόμενους μεταποιητές για να βοηθήσει στην απελευθέρωση του ισχυρού δυναμικού της βιολογικής γεωργίας», καταλήγει η Johnson.