Στον Συναγρό το πρώτο συνεταιριστικό πιστοποιητικό Agro 2-1 και 2-2

Με στόχο να δώσουν προστιθέμενη αξία στο βαμβάκι, τα μέλη του συνεταιρισμού Συναγρός προχώρησαν στην πιστοποίηση των καλλιεργειών τους και εντάχθηκαν στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης γεωργικής παραγωγής, σύμφωνα με το πρότυπο Αgro 2 – 1 και 2 – 2. Η διαδικασία της πιστοποίησης πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της TÜV Hellas (TÜV NORD).

Σύμφωνα με την απόφαση της πιστοποίησης, η οργάνωση παραγωγών Συναγρός έχει εγκαταστήσει και εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης σε μία έκταση 3.170 στρεμμάτων στην περιοχή Παπαδιές, της τοπικής κοινότητας Θαυμακού του Δήμου Δομοκού. Η διαδικασία πιστοποίησης ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019 και θα λήξει τον Νοέμβριο του 2022, όπου και θα πρέπει να γίνει η ανανέωση.

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της ομάδας, Χρήστος Πετρόπουλος: «Η διαδικασία της πιστοποίησης αποτελεί για εμάς ένα σημαντικό βήμα στην ανάδειξη της τοπικής παραγωγής, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων. Το σύστημα καλλιέργειας που εφαρμόζουμε συμβάλλει σε μεγάλο ποσοστό στη μείωση των εισροών και κατ’ επέκταση στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το κόστος πιστοποίησης στο σύνολό του καλύπτεται από ιδίους πόρους του συνεταιρισμού και αυτό αποτελεί μία απόδειξη ότι οι παραγωγοί κατανοούν την αναγκαιότητα αυτών των πρακτικών».

Πιστοποίηση εν μια νυκτί

Η χρηματοδότηση της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων μέσα από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των παραγωγών. Δυστυχώς, όμως, όπως λέει ο κ. Πετρόπουλος «κατά το παρελθόν, η εφαρμογή προγραμμάτων είχε καταστρατηγηθεί, φέρνοντας αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή και τους αγρότες γενικότερα. Την πιστοποίηση την έβλεπαν καθαρά ως μία μορφή επιδότησης και όχι ως ένα μέσο με το οποίο μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν. Υπήρχαν περιπτώσεις, όπου μέσα σε μία νύχτα χιλιάδες στρέμματα πιστοποιούνταν με «ολοκληρωμένη διαχείριση» μόνο και μόνο για να πάρουν την επιδότηση», καταλήγει.

Με το να παράγουμε προϊόντα χωρίς κανόνες και με την αλόγιστη χρήση των εισροών δεν φέρνουμε θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για την τσέπη μας, αλλά και για το οικοσύστημα, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε.

Μείωση των εισροών και προστασία του περιβάλλοντος

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Χρήστου Αργύρη, μέλους του συνεταιρισμού. «Καταλαβαίνουμε και κατανοούμε πλέον καλύτερα τις κινήσεις των παικτών στην αλυσίδα παραγωγής, στον τομέα του βαμβακιού. Εμείς, από την πλευρά μας, ως πρωτογενής τομέας, μέσα από τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, συμβάλλουμε σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με το να παράγουμε προϊόντα χωρίς κανόνες και με την αλόγιστη χρήση των εισροών δεν φέρνουμε θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για την τσέπη μας, αλλά και για το οικοσύστημα, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε.

Η έννοια της υποχρέωσης μέσα από τους κανόνες στο πρώτο άκουσμα φέρνει και αρνητικά αποτελέσματα στον παραγωγό. Εμείς, ως ομάδα, ξεκαθαρίσαμε όλα εκείνα τα γκρίζα σημεία αυτής μας της υποχρέωσης, είδαμε τα θετικά αποτελέσματα και για τον λόγο αυτόν κάνουμε το επόμενο βήμα».

Το πιστοποιητικό Αgro 2-1 και 2 – 2 εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας σε ομάδα παραγωγών βαμβακιού. Η δράση αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με τους στόχους που θέτει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος. Παράλληλα, τα μηνύματα από την παραγωγική αλυσίδα είναι και εκεί θετικά, διότι εστιάζουν σε θέματα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από μία αειφορική σχέση ανάπτυξης «από το χωράφι μέχρι και το ένδυμα».