Συνέδριο IFOAM: Στο επίκεντρο η σύμπλευση των στρατηγικών σχεδίων με το Green Deal

Ξεκινούν σύντομα οι εγγραφές για τη διοργάνωση

Ζητήματα όπως το κατά πόσο η νέα ΚΑΠ και οι εθνικές φιλοδοξίες που αποτυπώνονται μέσω των προτεινόμενων στρατηγικών σχεδίων συμφωνούν με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ιδιαίτερα τον στόχο αύξησης των βιολογικών εκτάσεων στο 25% έως το 2030, αναμένεται να συζητηθούν στο 15ο κατά σειρά Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βιολογικών της IFOAM Organics Europe.

Οι εγγραφές αναμένεται να ανοίξουν σύντομα για τη φετινή διοργάνωση, που έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί ζωντανά διαδικτυακά από τη Λισαβόνα στις 16-18 Ιουνίου.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός-ομπρέλα για τα τρόφιμα και τη βιολογική γεωργία, σε συνεργασία με τον πορτογαλικό εταίρο Agrobio, υπόσχονται και φέτος να φέρουν κοντά φορείς των βιολογικών από όλη την Ευρώπη σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στον τομέα. Πέρα από τη νέα ΚΑΠ, οι συμμετέχοντες στα πάνελ αναμένεται να αναλύσουν τις αλλαγές που θα επιφέρει ο νέος Κανονισμός των Βιολογικών (2018/848).

Παράλληλα, θα συζητηθούν ζητήματα όπως η «ουδετερότητα του κλίματος» και το κατά πόσο αποτελεί ρεαλιστικό στόχο για τη γεωργία.

Ακόμη, στο πλαίσιό του, αναμένεται να διερευνηθούν ποια είναι τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων και πώς μπορούν να επιτευχθούν, ενώ πρωτοβουλίες όπως το Σχέδιο Δράσης Βιολογικών, οι βιώσιμες δημόσιες συμβάσεις και άλλες σχετικές στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» θα έχουν κεντρική θέση, αναφέρει ο Οργανισμός.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το όραμα για την ανάπτυξη αγροτικών περιοχών, ξεχωριστή θεματική αναμένεται να διερευνήσει πώς πρωτοβουλίες όπως βιολογικές περιοχές, «ζωντανά εργαστήρια» και επιδείξεις στα αγροκτήματα θα μπορέσουν να συμβάλουν στο παραπάνω όραμα, καθώς και στην επιτυχία του Σχεδίου Δράσης Βιολογικών.

Τέλος, θα παρουσιαστεί η τρέχουσα εικόνα των βιολογικών στην Πορτογαλία, τη χώρα που φιλοξενεί τη φετινή διοργάνωση.