Συνεταιριστικό αντίβαρο στις πιέσεις της αγοράς για τις τιμές σιτηρών

Κοινό βηματισμό προκειμένου να αποκρουστούν οι πιέσεις της αγοράς σιτηρών υιοθετούν πέντε δραστήριοι συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας ανοίγοντας παράλληλα παράθυρο για μια στενότερη συνεργασία που θα ενισχύσει τον παρεμβατικό τους ρόλο στο άμεσο μέλλον.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν πρόσφατα οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών Νίκαιας, Πλατυκάμπου, Χάλκης, Κιλελέρ και ΘΕΣγη ανέδειξαν το ζήτημα του αυξημένου κόστους παραγωγής σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές πώλησης που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, ζητώντας από τους παραγωγούς να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Οι συνεταιριστές τόνισαν ότι οι παραγωγοί καλλιέργησαν τα χωράφια τους με υψηλό κόστος (σπόροι, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και πετρέλαια) , λόγω των τιμών που ίσχυαν από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Παρότι η μέση παραγωγή την φετινή χρονιά είναι ικανοποιητική, η εκτίμηση τους είναι ότι οι τιμές πώλησης είναι ιδιαίτερα χαμηλές και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων. Τόνισαν δε, ότι αν φέτος δεν εισπραχθεί ένα λογικό κέρδος, του χρόνου θα υπάρχει μεγάλη δυσκολία για την καλλιέργεια των σιτηρών.

Στη συνέχεια, εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και δεσμεύτηκαν σε επόμενη συνάντηση τους να συζητήσουν τις ενδεδειγμένες κινήσεις έτσι ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μελών των Συνεταιρισμών τους.

Πρότειναν επίσης στα μέλη τους να αντιμετωπίσουν την υφιστάμενη κατάσταση με αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή συγκυρία να μην προβούν σε βεβιασμένες ενέργειες οι οποίες πιθανόν θα αποβούν σε βάρος των συμφερόντων τους.

Εκτίμησαν ότι είναι ιδιαίτερα θετικό και ελπιδοφόρο το κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας που αναπτύχθηκε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ανάμεσα στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Παράλληλα, ως θετική εκτιμήθηκε και η διάθεση να ακολουθηθεί μία συγκεκριμένη, από κοινού, πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος του υψηλού κόστους και των χαμηλών τιμών.

Συγκεκριμένα, τόνισαν με έμφαση ότι «άνοιξε ένα παράθυρο για την κοινή μας πορεία και τη μελλοντική, πολύπλευρη συνεργασία. Έγινε ένα πρώτο βήμα συνεννόησης το οποίο μόνο σε θετική κατεύθυνση μπορεί να οδηγήσει. Και αυτό δεν είναι άλλο από την αντίδραση στην υφιστάμενη δυσλειτουργία της αγοράς των σιτηρών».

Εκτίμησαν τέλος ότι το πρόβλημα θα πρέπει να μεταφερθεί στην κεντρική εξουσία και γι’ αυτό αποφάσισαν να ζητήσουν τη συνδρομή των τοπικών βουλευτών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων έτσι ώστε το πρόβλημα να κοινοποιηθεί και να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Αναφέρθηκαν ειδικά στο γεγονός ότι οι βουλευτές που θα προκύψουν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα έχουν ήδη ένα ώριμο αίτημα που κατατίθεται από την πλευρά των αγροτών, το οποίο θα πρέπει να το μεταφέρουν στους αρμόδιους φορείς και να επιδιώξουν την επίλυση του υφιστάμενου προβλήματος.

Κλείνοντας έκαναν την εκτίμηση ότι οι θέσεις τους για την παραγωγή και την πώληση των αγροτικών προϊόντων θα υιοθετηθούν και από άλλους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής με αποτέλεσμα να ισχυροποιηθεί έτι περαιτέρω η κίνηση που ξεκίνησαν για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν:

· οι Πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Νίκαιας, Πλατυκάμπου, Χάλκης, Κιλελέρ και ΘΕΣγη Αντώνης Ρεντζιάς, Γιάννης Κουκούτσης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, Απόστολος Μούσιος και Παναγιώτης Καλφούντζος

· ο αντιπρόεδρος του ΘΕΣγη Βαγγέλης Παναγιώτου

· το μέλος του Δ.Σ του συνεταιρισμού Χάλκης Νικόλαος Τσινούλης.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για το κλίμα και τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνοντα στην αγορά σιτηρών στο φύλλο της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 16 Ιουνίου στα περίπτερα όλης της χώρας.