Συνέχιση της ανοδικής τάσης προβλέπει ο βρετανικός τομέας βιολογικών καλλυντικών

Παρά τις προκλήσεις που εμφάνισε το πανδημικό έτος 2021, ταυτόχρονα με εκείνες σε εμπορικές πιέσεις, ελλείψεις υλικών, αλλά και τις αυξήσεις στις τιμές, η χρονιά αποτέλεσε το ενδέκατο κατά σειρά έτος ανάπτυξης για τον κλάδο των βιολογικών καλλυντικών και προϊόντων ευεξίας για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Soil Association, η χρονιά χαρακτηρίστηκε από μία στροφή του κοινού σε περισσότερο συνειδητές καταναλωτικές επιλογές και φιλοπεριβαλλοντικά προϊόντα, που οδήγησε σε άνοδο κατά 15% εκείνων που φέρουν τη σφραγίδα του βρετανικού φορέα πιστοποίησης βιολογικών, οδηγώντας σε πωλήσεις 164 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, 50.000 προϊόντα και συστατικά πιστοποιήθηκαν με τα πρότυπα COSMOS, με τις πωλήσεις όσων φέρουν αυτή την πιστοποίηση να αυξάνονται κατά 32% το 2021, έναντι του 2020.

«Αναμένουμε οι τάσεις αυτές να συνεχιστούν και το 2022, καθώς ο τομέας ασκεί την επιρροή του στην ευρύτερη αγορά ομορφιάς αλλά και η διαθεσιμότητα των βιολογικών προϊόντων στην κατηγορία, όπως και αυτή της ευεξίας αυξάνεται», αναφέρει η Soil Association. Μία πορεία βέβαια που θα συνεχίσει να έρχεται αντιμέτωπη με δυσκολίες, βάσει όσων δήλωσαν εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα του φορέα, σύμφωνα με το Cosmetics design.

Κύρια πρόκληση, που θα συνεχίσει και την τρέχουσα χρονιά για το 88% των επιχειρήσεων, είναι τα ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ το 50% ανέφερε ζητήματα στις εξαγωγές και εισαγωγές και το 63% τον πληθωρισμό, ζητήματα που όλα σχετίζονται με το Brexit.

Πάντως, για τη Soil Association, παρά τις δυσκολίες που εμφανίζονται στο εμπορικό τοπίο, η καινοτομία σε προϊόντα και συστατικά, αλλά και η πρόσθετη δουλειά γύρω από την περιβαλλοντική εκπαίδευση, θα συμβάλουν στην προβλεπόμενη ανάπτυξη, παράλληλα με την ανάπτυξη και σε νέες κατηγορίες προϊόντων.