-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Τα έργα και οι ημέρες του «βασιλιά των μοιρολογιών» του σπουδαίου κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά, ο οποίος με το μαγικό αυλό του συνέδεσε τον ελληνισμό με την ομογένεια, ζωντάνεψαν το περασμένο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών.

«Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού» Το βιβλίο που μάγεψε τον αέρα της ΠάτραςΑφορμή στάθηκε το 2ο  βιβλίο της Άννας Στεργίου, κοινοβουλευτικής συντάκτριας της «Υ.Χ.» με τίτλο: «Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού», Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού συλλόγου Πάτρας, Κώστας Τσίρης, συντονιστής ήταν ο ραδιοφωνικός παραγωγός Αλέξης Γκλαβάς  ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και  Ανδρέας Ριζούλης.

-Διαφήμιση-

«Διαβάζοντας το βιβλίο της Άννας Στεργίου για τον Τάσο Χαλκιά ένοιωσα να με κατακλύζουν ήχοι οικείοι σε όλη την πορεία της ζωής μου ως Ηπειρώτισσας», ανέφερε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη. Πρόσθεσε ότι μέσα από τις νότες του κλαρίνου του βιβλίου ξεδιπλώνεται όλη η Ήπειρος του 19ου και του 20ου αιώνα αλλά και η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

«Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού» Το βιβλίο που μάγεψε τον αέρα της Πάτρας

Ο  βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ και γεωπόνος, Ανδρέας Κατσανιώτης ανέφερε πως η βαθιά καταγωγή του είναι από τα Κατσανοχώρια των  Ιωαννίνων. Υποστήριξε ότι η συγγραφέας έδωσε τη δυνατότητα και σε νέους ανθρώπους να γνωρίσουν τον Τάσο Χαλκιά όχι μόνο ως σπουδαίο εκπρόσωπο της δημοτικής μουσικής αλλά και ως καλλιτέχνη,  που βοήθησε να συνδεθεί η μητροπολιτική Ελλάδα με την ομογένεια.

«Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού» Το βιβλίο που μάγεψε τον αέρα της Πάτρας

Ο πρώην υπουργός Γεωργίας, Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τόνισε ότι γνώρισε το 2010 τη συγγραφέα ως αγροτική συντάκτρια. Εξήγησε πως  δίσταζε να παρουσιάσει γιατί δεν είναι Ηπειρώτης, αλλά διαπίστωσε πως δεν  αφορούσε μόνο στο μουσικό έργο του Τάσου Χαλκιά αλλά είχε περιγραφές και γεγονότα,  που σφράγισαν την Ελλάδα.

«Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού» Το βιβλίο που μάγεψε τον αέρα της Πάτρας

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο δημοτικό τραγούδι και στο γεγονός ότι το παράδειγμα του Τάσου Χαλκιά είναι ζωντανό. Υποστήριξε πως ο κορυφαίος καλλιτέχνης βρέθηκε απέναντι στις πολυεθνικές εταιρίες, ενόσω προσπαθούσε να εκδοθούν διαμάντια της δημοτικής μουσικής, που δεν ήταν χορευτικά τραγούδια. Σημείωσε πως το δημοτικό τραγούδι είναι συνυφασμένο με τους καημούς, τους πόθους και τους αγώνες του λαού μας.

«Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού» Το βιβλίο που μάγεψε τον αέρα της Πάτρας

«Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού» Το βιβλίο που μάγεψε τον αέρα της ΠάτραςΗ Άννα Στεργίου υποστήριξε ότι ο Τάσος Χαλκιάς ήταν χαρισματικός μουσικός και  οι σύγχρονοι καλλιτέχνες  οφείλουν πολλά στην οικογένεια των Χαλκιάδων, για το ένσημο των μουσικών.

Εξήγησε πως βρήκε το κουράγιο να ξαναστήσει τη ζωή του, όταν έχασε την οικογένειά του, σε βομβαρδισμό των Ιωαννίνων και πως οι Έλληνες, σήμερα, μετά από 8 χρόνια κρίσης, χρειάζεται να μη χάσουμε το κουράγιό μας και να οικοδομήσουμε τη ζωή μας από την αρχή.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki