Η «Τριήρης Ολυμπιάς» είναι αντίγραφο αρχαίας Ελληνικής Τριήρους. Το 1985 το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε το πράσινο φως για τη ναυπήγηση και καθελκύστηκη ομοιώματος αρχαίας ελληνικής τριήρους με το όνομα «ΟΛΥΜΠΙΑΣ».

Ταξίδι στο χρόνο με την «Τριήρη Ολυμπιάς» (video)

Η τριήρης ‘ΟΛΥΜΠΙΑΣ’ ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην Ελλάδα τον Μάιο του 1985 και περατώθηκε τον Ιούλιο του 1987. Τα σχέδια για την κατασκευή της παρασχέθηκαν από το ‘Trireme Trust’ της Βρετανίας, ενώ τα απαραίτητα κονδύλια διατέθηκαν από το ΠΝ.

Ταξίδι στο χρόνο με την «Τριήρη Ολυμπιάς» (video)

Τα πρώτα έτη η τριήρης χρησιμοποιήθηκε για πλόες στο πλαίσιο πειραματικής αρχαιολογίας, δηλαδή στο πλαίσιο εκτέλεσης δοκιμών ώστε να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά πλεύσης της η αντοχή της, να γίνουν κατανοητές οι συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού της, καθώς επίσης και να κατανοηθεί πληρέστερα η τακτική που χρησιμοποιείτο κατά την μάχη.

Ταξίδι στο χρόνο με την «Τριήρη Ολυμπιάς» (video)

Η Τριήρης φέρει δύο ιστούς, το περίβλημά της είναι από oregon pine, οι νομείς από δρυ τύπου Virginia και η καρένα από iroko. Έχει 20.000 ξύλινες σφήνες και 17.000 ορειχάλκινα χειροποίητα καρφιά.

Εκτέλεσε στροφή πλοίου 180° σε χρόνο ενός μόνο λεπτού της ώρας και με τόξο μικρότερο των 2,5 μηκών του πλοίου. Επιπλέον η εκπαίδευση των κωπηλατών στον συγχρονισμό της κωπηλασίας έγινε σε δύο εβδομάδες. Η κωπηλασία γίνεται από ίδιο αριθμό κωπηλατών που έφερε κατά ην αρχαιότητα η Τριήρης.

Eurokinissi/Στέλιος Στεφάνου