Το τελευταίο σημείωμα του Παντελή Βούλγαρη με την ζωή του Σουκατζίδη (Trailer)

Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη σε έκθεση φωτογραφίας μέσα από το φακό του Μανόλη Μαυράκη με οργανωτή τη Περιφέρεια Κρήτης

Έκθεση φωτογραφίας από τα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Παντελή Βoύλγαρη, «Το τελευταίο σημείωμα», με υλικό «μπροστά και πίσω από τις κάμερες» πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης με τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και Δήμους.

Έκθεση φωτογραφίας για την ταινία του Π. Βούλγαρη για την ζωή του Σουκατζίδη (Trailer)

 

Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Μανώλης Μαυράκης, με αφορμή τη συμμετοχή του στην ταινία ως ηθοποιός, κατέγραψε με το φακό του το χρονικό της υλοποίησή της ταινίας σε 2.000 στιγμιότυπα, όπου τα 180 από αυτά παρουσιάζονται σε διαδοχικές εκθέσεις φωτογραφίας σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 2017, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης της ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Λασιθίου, του Δήμου Ηρακλείου, του Δήμου Ρεθύμνου, του Δήμου Αγίου Νικολάου Λασιθίου και του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Καντανιωτών «Καντάνια».

Έκθεση φωτογραφίας για την ταινία του Π. Βούλγαρη για την ζωή του Σουκατζίδη (Trailer)

Η Περιφέρεια Κρήτης συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία της ταινίας και μάλιστα είχε προηγηθεί συνάντηση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με τον Παντελή Βούλγαρη στην Π.Ε. Χανίων παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Βουλγαράκη.

Έκθεση φωτογραφίας για την ταινία του Π. Βούλγαρη για την ζωή του Σουκατζίδη (Trailer)

Η ταινία, σε σενάριο Ιωάννας Καρυστιάνη και Παντελή Βούλγαρη, αφηγείται  μια από τις πιο γνωστές σελίδες της νεοελληνικής Ιστορίας, την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της Ελληνικής Αντίστασης. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός Μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936.

Έκθεση φωτογραφίας για την ταινία του Π. Βούλγαρη για την ζωή του Σουκατζίδη (Trailer)

Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό.

Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στο διάστημα της φυλάκισης του Σουκατζίδη στο Χαϊδάρι ανέπτυξε σεβασμό για τον Έλληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό άλλον.

Στο «Τελευταίο Σημείωμα» πρωταγωνιστούν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου στο ρόλο του Ναπολέων Σουκατζίδη, ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε ως ο Καρλ Φίσερ και η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ ως η Χαρά Λιουδάκη. Μαζί τους ένα σπουδαίο καστ αναγνωρισμένων και νέων ηθοποιών, όπως οι: Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Λουκάς Κυριαζής, Μιχάλης Αεράκης, Λευτέρης Λαμπράκης, Δημήτρης Καλογεράκης, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου, Μανώλης Μαυράκης, Γιώργος Καραμαλέγκος, Ιώ Ασηθιανάκη, Μανώλης Ψαρουδάκης, Βασίλης Σύρρος, Χάρης Αργυρόπουλος, Μηνάς Μησόρης, Νεκτάριος Ξανθουδάκης, Μάρκος Ρενιέρης, Τάσος Καϊσαρλής, Θεώνη Κουτσουνάκη, Γιάννης Σίνης, Κυριάκος Κώτσογλου, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Αντρέας Χατζημαρκάκης, Αντώνης Παλιεράκης, Γκάρι Τζέιμς Μπόρλαντ, Στέλλα Ψαρουδάκη.

Έκθεση φωτογραφίας για την ταινία του Π. Βούλγαρη για την ζωή του Σουκατζίδη (Trailer)

 «Το τελευταίο σημείωμα», σύμφωνα με τους συντελεστές του, «είναι η Ιστορία μας που οφείλουμε να τη διατηρήσουμε «ζωντανή» και να επικοινωνείτε από γενιά σε γενιά, ένα ακόμη λιθαράκι στη συγκρότηση της ταυτότητάς μας, ως Έλληνες, αλλά και ως πολίτες της Ευρώπης. Παράλληλα ως σημαντική παράμετρος ανάπτυξης και προβολής της Κρήτης καταγράφεται το  γεγονός ότι μπορεί να υλοποιηθεί στο νησί μας μία ταινία, χρησιμοποιώντας το ντόπιο δυναμικό σε όλα τα επίπεδα».

Έκθεση φωτογραφίας για την ταινία του Π. Βούλγαρη για την ζωή του Σουκατζίδη (Trailer)

Η έκθεση φωτογραφίας της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη θα παρουσιαστεί:

Στο Ηράκλειο: Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν  την Παρασκευή 6/10/2017, ώρα 7 μ.μ. στη Βασιλική του Αγ.Μάρκου και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 – 14.00 μ.μ. Σάββατο: 09.00 – 13.30. Κυριακή κλειστά.

Στα Χανιά: Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 18/10/2017. Ώρα 7 μ.μ. στο Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομο» και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 10.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00. 

Στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου: Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου ώρα 7 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγ. Νικολάου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου και θα είναι καθημερινά ανοικτή τις ώρες 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00.

Στο Ρέθυμνο: Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν  το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στις 7 μ.μ. με  ώρες λειτουργίας καθημερινά: 10.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00.

«Το Τελευταίο Σημείωμα» είναι μια παραγωγή του Γιάννη Ιακωβίδη και της Black Orange, σε συμπαραγωγή των COSMOTE TV, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε (ΕΡΤ) και Μικρά Αγγλία Α.Ε. «Το Τελευταίο Σημείωμα» θα κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου 2017 από την Tanweer.