Σε τέλμα οι δασικοί χάρτες

Στην αναμονή για να εξεταστούν 14.000 αντιρρήσεις στην Ηλεία

Στασιμότητα παρατηρείται στη διαδικασία εκδίκασης αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, καθώς δεν έχουν οριστεί εδώ και 14 μήνες οι νέες επιτροπές, οι οποίες πλέον θα απαρτίζονται από έναν δασολόγο, έναν μηχανικό και έναν δικηγόρο.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να οριστούν οι επιτροπές για να ξεκινήσει η εξέταση των αντιρρήσεων, αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός τους.

«Βρισκόμαστε εν αναμονή του ειδικού πλαισίου συγκρότησης επιτροπής για το κάθε δασαρχείο, για το ποιες επιτροπές θα είναι αυτές οι οποίες θα έχουν την ευθύνη εξέτασης των αντιρρήσεων. Εδώ και 14 μήνες η όλη διαδικασία έχει παγώσει και είναι πλέον αναγκαίο όχι μόνο να οριστούν οι επιτροπές, αλλά και να αυξηθούν, προκειμένου να καλύψουν τον μεγάλο όγκο των αντιρρήσεων», τόνισε ο κ. Λάττας.

Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί στον Νομό Ηλείας, επεσήμανε πως πρόκειται για 14.000 υποθέσεις που αναμένουν εξέταση. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και της αναγκαιότητας να υπάρξουν πολυάριθμες επιτροπές, είναι το γεγονός πως μέσα σε έναν χρόνο είχαν εξετασθεί 1.500 αντιρρήσεις.

Εξαγορές

«Παγωμένες» είναι και οι εξαγορές εκχερσωμένων εκτάσεων μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές, και οι δασικές υπηρεσίες αναμένουν εδώ και μήνες σχετικές οδηγίες για το τι μέλλει γενέσθαι.

Την ίδια ώρα, στο συμβούλιο της επικρατείας έχουν κατατεθεί και νέες προσφυγές από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου & του Πολίτη, την Καλλιστώ, την Greenpeace και το WWF Ελλάς, με αίτημα την ακύρωση του πρόσφατου νόμου Χατζηδάκη για την αναμόρφωση όλων των δασικών χαρτών της χώρας.

«Οι δασικοί χάρτες είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αξιοποίηση του δασικού μας πλούτου, διότι μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε ακριβή εικόνα για κάθε έκταση και μπορούμε ευκολότερα να αποτυπώνουμε και να οριοθετούμε τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, αλλά δυστυχώς έχει ανασταλεί η διαδικασία και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί μετά τις νέες προσφυγές στο ΣτΕ. Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε είναι ότι αναμένεται να συγκροτηθούν οι επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο δασάρχης Πύργου.

Να σημειωθεί πως η Ηλεία ήταν από τους πρώτους νομούς στους οποίους αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες και κατατέθηκαν αιτήσεις αντίρρησης και εξαγοράς.