Test Farms: Μείωση στη χρήση χημικών φέρνει η σύνδεση νεοφυών επιχειρήσεων με αγρότες

Στην καρδιά της παραδοσιακής οινοποιίας της Rioja Alavesa, στην Ισπανία, ξεδιπλώνεται μια νέα προσέγγιση που συνδυάζει την παράδοση με την ψηφιακή καινοτομία. Μέσα από το πρόγραμμα Test Farms της EIT Food, το οποίο συνδέει καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις αγροτεχνολογίας με παραγωγούς για δοκιμές τεχνολογιών σε πραγματικές συνθήκες, ένας μικρός αμπελουργός κατάφερε να μετασχηματίσει την καθημερινή διαχείριση του αμπελώνα της.
Μια προσωποποιημένη ιστορία ψηφιακής μετάβασης
Η Carmen Efe Uriarte είναι ιδρύτρια και υπεύθυνη λειτουργίας της Carmen Efe Uriarte Viticultura y Vino, ενός μικρού οινοποιείου στην περιοχή Puebla de la Barca. Με ακαδημαϊκή εκπαίδευση στη γεωπονία και την οινολογία και εμπειρία ως σύμβουλος αμπελουργίας, η Carmen βρέθηκε να συνεχίζει μια παράδοση που κινδύνευε να χαθεί, όταν ανέλαβε αμπελώνες χωρίς διαδοχή από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Η συμμετοχή της στο πρόγραμμα Test Farms αποτέλεσε ευκαιρία να εντάξει ψηφιακά εργαλεία στην καθημερινή της πρακτική, ενισχύοντας την ικανότητά της να λαμβάνει αποφάσεις με βάση δεδομένα.
Τι προσφέρει η ψηφιακή αμπελουργία
Η συνεργασία με τη startup Atfield Technologies προσέφερε στην Carmen πρόσβαση σε ένα δίκτυο αισθητήρων τοποθετημένων σε διάφορα τμήματα του αμπελώνα της. Αυτοί οι αισθητήρες καταγράφουν δεδομένα για το μικροκλίμα, τις συνθήκες υγρασίας και δείκτες κινδύνου για ασθένειες. Τα δεδομένα αυτά τροφοδοτούν μοντέλα πρόβλεψης που μετατρέπουν την «πρώτη ύλη» της πληροφορίας σε προτάσεις δράσης – πότε, δηλαδή, είναι η κατάλληλη στιγμή για προληπτική διαχείριση μυκήτων, πώς να οργανωθούν οι επιθεωρήσεις των αμπελώνων ή πότε να σχεδιαστεί η συγκομιδή.
Αντί να παρέχονται απλώς «ακατέργαστα δεδομένα» στους παραγωγούς, το σύστημα μετατρέπει τα δεδομένα σε εφαρμοσμένα συμπεράσματα, βοηθώντας έτσι στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης.
Μετρήσιμα οφέλη στο χωράφι
Οι πρώτες ενδείξεις από τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων ήταν εντυπωσιακές:
- Μείωση έως 30% στη χρήση ψεκασμών, χάρη σε πιο στοχευμένες επεμβάσεις.
- Μείωση έως 50% του χρόνου σε επιτόπιες επισκέψεις, λόγω δυνατότητας απομακρυσμένης παρακολούθησης.
- Βελτιωμένη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμες φάσεις της καλλιεργητικής περιόδου, με άμεση επίδραση στον προγραμματισμό της συγκομιδής και στην ποιότητα των σταφυλιών.
Όπως τονίζει η ίδια η Carmen, η γνώση για το τι συμβαίνει σε κάθε τμήμα του αμπελώνα της «δίνει τη δυνατότητα να επιλέγει την καλύτερη στιγμή για τη συγκομιδή και να διαμορφώνει το στυλ των κρασιών της».
Η σημασία της σύνδεσης startup και χωραφιού
Το πρόγραμμα Test Farms έχει σχεδιαστεί για να γεφυρώνει τον κόσμο των τεχνολογικών λύσεων με τους πραγματικούς χρήστες τους, τους παραγωγούς. Κάθε χρόνο, μέσα από ανοιχτές προσκλήσεις, επιλέγονται δεκάδες startups που δοκιμάζονται σε δεκάδες εκμεταλλεύσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει:
- Tην επιτάχυνση της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών στο χωράφι.
- Tη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
- Tην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της παραγωγής, ειδικά υπό τις προκλήσεις της κλιματικής μεταβλητότητας.










