Θεμελιώνοντας τη γνώση και την καινοτομία στον ελληνικό πρωτογενή τομέα

Έναν ανοιχτό διάλογο για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιωσιμότητα του Έλληνα αγρότη, του αγροτικού τομέα και του περιβάλλοντος αποτέλεσε το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Το συνέδριο, με θέμα «Το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ: Προτεραιότητες και Προϋποθέσεις για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση του Συστήματος Τροφίμων», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουλίου.

Δεκάδες ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό τοποθετήθηκαν σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις πράσινες απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ, τις στρατηγικές προτεραιότητες για την ελληνική γεωργία και αγροδιατροφή, τις υποδομές για την τόνωση της υπαίθρου, τη στήριξη των συλλογικών σχημάτων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Την ίδια στιγμή, αναλύθηκε ο ρόλος της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας στην επόμενη ημέρα για τον πρωτογενή τομέα.

των Βικτωρίας Αποστολοπούλου, Αντώνη Ανδρονικάκη

Χρ. Αντωνιάδης
«Το εγχείρημα της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στηρίζεται στη βαθιά γνώση της για τον αγροτικό τομέα»

Την επίσημη έναρξη του συνεδρίου πραγματοποίησε ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης, πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και Σύμβουλος Διοίκησης Εμπορικής & Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς. Ο ίδιος ανέφερε ότι «το συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ από το 2014 δίνει αδιαλείπτως το “παρών” στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, αλλά και όλων των ενδιαφερομένων σε σχέση με τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την αγροτική πολιτική στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αποτελεί ένα εγχείρημα που θεμελιώνεται στη γνώση. Στη βαθιά γνώση που έχουμε για τον αγροτικό τομέα, όχι μόνο στο επίπεδο των ζητημάτων που τον απασχολούν και που μας μεταφέρονται μέσω των μετόχων μας αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και στην τεχνοκρατική γνώση και κατανόησή του, την οποία μοιραζόμαστε με τους μετόχους και συνεργάτες μας, και με όλο τον κόσμο.

Στην τεχνολογική γνώση που μας παρέχει αφειδώς ο στρατηγικός μας μέτοχος από τον χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής NEUROPUBLIC. Στη γνώση των τραπεζικών εργαλείων μέσω της στρατηγικής μας συμμαχίας με την Τράπεζα Πειραιώς. Στη γνώση που έρχονται να προσθέσουν οι νέοι στρατηγικοί σύμμαχοί μας, τα σημαντικότερα γραφεία παροχής γεωργικών συμβουλών στη χώρα. Στη γνώση, τέλος, που επιθυμούμε σήμερα, μέσα από αυτό το Συνέδριο, και όπως κάθε χρόνο, να μοιραστούμε μαζί σας».

Τους χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων άνοιξε η Christiane Lambert, πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων της ΕΕ (COPA), η οποία ανάφερε ότι «τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα για τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει προστεθεί στις επιπτώσεις που ήδη αντιμετωπίζαμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και της ενεργειακής κρίσης. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Ξεκινάμε την εφαρμογή μιας νέας ΚΑΠ σε λίγους μήνες και οι αγρότες πρέπει να γνωρίζουν ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθήσουν για τη λειτουργία των εκμεταλλεύσεών τους, ώστε να συμβάλλουν στην αύξηση της διαθεσιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας των τροφίμων στην ΕΕ».

Τον λόγο πήρε έπειτα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Τόνισε ότι «ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, της περιφέρειας που παράγεται το 26% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του πρωτογενούς τομέα ολόκληρης της χώρας, της περιφέρειας που πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές προϊόντων και τροφίμων, θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία σας να εστιάσετε το ενδιαφέρον του φετινού συνεδρίου στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ».

Η βουλευτής Καστοριάς και αναπληρώτρια τομεάρχης Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κοιν. Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, αναφέρθηκε στην πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και ο Έλληνας παραγωγός, ενώ εξήρε την επιλογή της θεματικής του συνεδρίου. Όπως επεσήμανε, η Νέα ΚΑΠ θα θέσει τις βάσεις, όχι μόνο για την ελληνική γεωργία, αλλά και για την εθνική οικονομία για την επόμενη δεκαετία. Στη συνέχεια απαρίθμησε τα χαρακτηριστικά της ΚΑΠ, σημειώνοντας ότι διατρέχεται οριζόντια από τη στροφή στην έρευνα, την καινοτομία και την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ανέφερε ότι η ψηφιοποίηση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα απασχόλησε και το πρόσφατο συνέδριο του Κινήματος και τον πρόεδρό του, Νίκο Ανδρουλάκη. Επίσης αναφέρθηκε στην ευκαιρία αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναμόρφωση της περιφέρειας.

Το πρώτο μέρος των χαιρετισμών του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με τον γενικό διευθυντή της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος και τ. υπουργό Γεωργίας, Αλέξανδρο Κοντό. Ο κ. Κοντός απαρίθμησε τις σημαντικές προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην έλλειψη νέων σε ηλικία παραγωγών, την αύξηση του κόστους παραγωγής και του κόστους των αγροτικών προϊόντων αλλά και την ανάδειξη της επισιτιστικής κρίσης. Επεσήμανε ότι η πολιτική επίλυσης των προκλήσεων αυτών θα πρέπει να είναι σταθερή, μακροχρόνια και να έχει την αποδοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων. Ο τ. υπουργός αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Θράκης, ευχαριστώντας την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως τόνισε, «καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής διαδραματίζει η τεχνολογία», συγχαίροντας τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την υποστήριξη που παρέχει στους Έλληνες αγρότες.

Ντ. Μπακογιάννη
«Γνώση και τεχνολογική καινοτομία στο επίκεντρο της ΚΑΠ»

Με την παρουσία της στο συνέδριο ως επίτιμη ομιλήτρια, η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Χανίων και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε τη συνεισφορά του συνεδρίου, τα τελευταία οκτώ χρόνια, στη συστηματική ενημέρωση των αγροτών της χώρας σχετικά με την ΚΑΠ και επεσήμανε ότι «η γνώση και η τεχνολογική καινοτομία τίθενται στο επίκεντρο της ΚΑΠ ως εγκάρσιος στόχος που διαπερνά όλους τους επιμέρους στόχους της».

Πιο αναλυτικά, εξήγησε ότι η καινοτομία, και με μία ευρύτερη έννοια οι προσεγγίσεις που βασίζονται στη γνώση, αναγνωρίζονται ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα, η οποία σημαίνει έναν τομέα παραγωγικό και ανταγωνιστικό «που να διασφαλίζει δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες, αλλά και επαρκή, ποιοτικά, υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα για τους καταναλωτές, ενώ διαφυλάσσει και προστατεύει τους πολύτιμους φυσικούς πόρους, το έδαφος, το νερό, τη βιοποικιλότητα, και είναι, επίσης, σε θέση να προσαρμόζεται αποτελεσματικά στην κλιματική αλλαγή και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της». Επίσης, αναφέρθηκε στη διασφάλιση της συνολικής χρηματοδότησης για τους δύο πυλώνες της ΚΑΠ, η οποία ανέρχεται σε 19.357,7 εκατ. ευρώ, στους συμπληρωματικούς πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και στην επικείμενη προκήρυξη του έργου του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Γεωργικού Τομέα», συνολικής δημόσιας δαπάνης άνω των 50 εκατ. ευρώ «στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η δημιουργία και ανάπτυξη μίας εθνικής εμβέλειας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα».

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου

Εναρκτήρια ενότητα
Οι στρατηγικές προτεραιότητες για την ελληνική γεωργία

Με κεντρικό θέμα τις «Στρατηγικές προτεραιότητες για την ελληνική γεωργία και αγροδιατροφή» ξεκίνησε η εναρκτήρια ενότητα του συνεδρίου.

Συντονίστρια ήταν η γενική διευθύντρια της GAIA ΕΠΙΧEIΡΕΙΝ, Έλλη Τσιφόρου.

Ο Σπυρίδων Κίντζιος, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στον όρο της επισιτιστικής κυριαρχίας. 

Έναν όρο καινούργιο και ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, καθώς αφορά την έμφαση στην τοπικότητα, στο βάρος δηλαδή που μπορεί να δοθεί στις τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες.

Τόνισε επίσης, ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ο υπ’ αριθμόν ένας άξονας για τον εξορθολογισμό των εισροών, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά να δίνουμε τόσο όσο χρειάζεται η καλλιέργεια. Μόνο η ψηφιακή τεχνολογία, μαζί με συμπληρωματικές τεχνολογίες, μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο. Μέσω αυτής μπορούμε να λύσουμε δύο σημαντικά προβλήματα, προστατεύοντας το περιβάλλον και μειώνοντας το κόστος».

Με τη σειρά του, ο Τάσος Χανιώτης, διευθυντής Στρατηγικής & Πολιτικής Ανάλυσης της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι «υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στον αγροτικό τομέα, που δεν έχουν λυθεί τόσα χρόνια μέσω της ΚΑΠ, όπως η αναδιανομή των πόρων, τα βοσκοτόπια, αλλά και το σύστημα παροχής συμβουλών». Ωστόσο, επεσήμανε ότι «ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα έχει κάνει βήματα προς την καινοτομία και αυτό αποτυπώνεται σε όλα τα επίπεδα, από τους νέους αγρότες μέχρι τη βιομηχανία των τροφίμων».

Τον λόγο έπειτα πήρε η Βάσω Παπαδημητρίου, γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Ανέφερε ότι «ο κλάδος των βιομηχανιών τροφίμων αντιμετωπίζει μία σειρά από προκλήσεις, οι οποίες διαδραματίζονται λόγω των σύγχρονων κοινωνικών, αλλά και των περιβαλλοντικών αιτημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η μετάβαση σε πιο βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα τροφίμων, η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, η καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων, οι νέες διατροφικές τάσεις και βέβαια ο ψηφιακός μετασχηματισμός».

Ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, γενικός διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε ότι ως Τράπεζα Πειραιώς έχουν καταγράψει μέσω έρευνας στον αγροδιατροφικό τομέα μια σειρά προκλήσεων και προτάσεων που μπορούν να συμβάλλουν στη βιωσιμότητά του. Επίσης, ανέφερε ότι «πέρυσι πήραμε μία πολύ σημαντική απόφαση να αποκτήσουμε το 5% της NEUROPUBLIC, θεωρώντας ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα των πελατών μας και να τους δώσουμε πιο έτοιμες λύσεις, μέσα από τη ματιά μιας Τράπεζας».

Τέλος, ο Χρήστος Μπαρλιάς, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας και αντιπρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, αναφέρθηκε στις δυσχέρειες του αγροτικού επαγγέλματος σήμερα, όπως η έκθεση στα καιρικά φαινόμενα, οι συνέπειες της πανδημίας, αλλά και τα «τερτίπια» των αγορών. Τόνισε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των αγροτών και του αγροδιατροφικού τομέα τεκμηριωμένα και με στοιχεία.

Πρώτη ενότητα
Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ: Γεωργικό εισόδημα και ανταγωνιστικότητα

Στην πρώτη ενότητα που συντόνισε ο δημοσιογράφος της EURACTIV, Σαράντης Μιχαλόπουλος, θέμα ήταν το γεωργικό εισόδημα εντός του πλαισίου της Νέας ΚΑΠ.

 

 

Την ενότητα άνοιξε ο πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης FARM EUROPE, Yves Madre. O κ. Madre στάθηκε στην αλλαγή των δεδομένων σε τρία επίπεδα, λίγο πριν ξεκινήσει η εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, η οποία ξεκίνησε με την πανδημία της COVID και εντάθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναφορικά με την «Πράσινη Συμφωνία», αναφέρθηκε στις πιθανές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και στις τιμές των προϊόντων. Καταλήγοντας, έθεσε το ερώτημα αν χρειάζεται αναθεώρηση των προτεραιοτήτων της ΕΕ, ώστε να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ μεγαλύτερης επάρκειας τροφίμων και μεγαλύτερης προστασίας του περιβάλλοντος και πιο ουσιαστικής βιωσιμότητας.

Η ανώτερη σύμβουλος Πολιτικής των οργανώσεων COPA και COGECA, Camelia Gyorffy, αναφέρθηκε στις επιλογές των κρατών-μελών στα Εθνικά Στρατηγικά τους Σχέδια στον Α’ και Β’ Πυλώνα και στις νέες υποχρεώσεις που φέρνει η νέα ΚΑΠ για τους αγρότες (πολλαπλή συμμόρφωση, ενισχυμένη αιρεσιμότητα και μοντέλο ενισχύσεων που θα βασίζεται και στην απόδοση των παραγωγών). Στη συνέχεια, παρουσίασε ορισμένες επιλογές των κρατών στους δύο Πυλώνες.

Ειδικότερα, για τα οικολογικά προγράμματα σημείωσε ότι η Ελλάδα επέλεξε να αυξήσει το ποσό που θα διαθέσει τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ (2023-2025). Για τον Β’ Πυλώνα σημείωσε ότι, στην Ελλάδα, σχεδόν το 20% των κονδυλίων θα διατεθούν για τη στήριξη των Νέων Γεωργών.

Διατυπώνοντας τα αιτήματα των συνεταιρισμένων και μεμονωμένων αγροτών, ανέφερε ότι μεταξύ άλλων ζητήθηκε ευελιξία στις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης και του «Πρασινίσματος», ευελιξία στις ημερομηνίες πληρωμών των Άμεσων Ενισχύσεων, στήριξη στα κράτη-μέλη, ώστε να αξιοποιήσουν μη χρησιμοποιημένα κονδύλια από τη διετία 2021-2022 και αναστολή των δασμών εισαγωγών στα λιπάσματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Δημήτρης Καπνιάς, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία που διατρέχει τη Νέα ΚΑΠ, ξεκινώντας από την επισήμανση ότι όλα τα μέτρα που θα κληθούν να εφαρμόσουν οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο. Συνεχίζοντας την αναφορά του στους στόχους της Νέας ΚΑΠ, σημείωσε ότι η εστίαση πραγματοποιείται στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της παραγωγικότητας με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

«Για πρώτη φορά υπάρχει τόσο σαφής κατεύθυνση στη νέα ΚΑΠ για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών» τόνισε, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι πιο σημαντικές από το ύψος των κονδυλίων είναι οι κομβικές στρατηγικές επιλογές του κάθε κράτους, δηλαδή σε ποιες κατευθύνσεις θα στοχεύσει για να κατανείμει τη χρηματοδότηση. Ο κ. Καπνιάς επεσήμανε ότι η ψηφιοποίηση και τα συλλογικά σχήματα πρέπει να αποτελέσουν στρατηγική επιλογή της χώρας στη Νέα ΚΑΠ.

Αναφορικά με την εισαγωγή τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόμαστε ευφυή γεωργία με ευφυΐα». Απαρίθμησε τα πολλαπλά οφέλη που φέρνουν τα συστήματα ευφυούς γεωργίας, όπως το gaiasense: Διαχείριση κινδύνων και καταστροφών, μείωση του κόστους παραγωγής, μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και αύξηση της προστιθέμενης αξία του προϊόντος. «Η τεχνολογία έρχεται να βοηθήσει στη λήψη έγκαιρων και έγκυρων αποφάσεων» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι τα συστήματα ευφυούς γεωργίας υποστηρίζουν τους παραγωγούς σε κάθε τους βήμα και απόφαση. «Ένα σύστημα λήψης αποφάσεων είναι και το ΟΣΔΕ. Μεταρρύθμιση δεν είναι να παίρνεις τα δεδομένα από ένα cloud και να τα πηγαίνεις σε ένα άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), Γιώργος Κατσούλης, αναφέρθηκε στο πιεστικό και ευμετάβλητο περιβάλλον όπου καλείται να παραγάγει ο Έλληνας αγρότης, επισημαίνοντας ότι ο πρωτογενής τομέας της χώρας θα πρέπει να συνδεθεί ουσιαστικά με τον τουρισμό και να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη που μπορεί να του αποφέρει η κατεύθυνση της γαστρονομίας.

Δεύτερη ενότητα
Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ: Πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός

Η επόμενη ενότητα εισήλθε στην καρδιά της θεματικής του συνεδρίου, όπως επεσήμανε ο συντονιστής της συζήτησης και δημοσιογράφος της «ΥΧ», Αντώνης Ανδρονικάκης.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Bιωσιμότητας της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Pierre Bascou, πραγματοποίησε μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση – «ακτινογραφία» των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Bascou πληροφόρησε το ακροατήριο για τις κομβικές επιλογές των μελών, αναφορικά με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση». Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, ωστόσο επεσήμανε ότι η ΚΑΠ έχει μακροπρόθεσμο όραμα.

Παρουσιάζοντας την ευρύτερη εικόνα, αναφέρθηκε στις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ, με την «Πράσινη Συμφωνία» (Green Deal) και τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο». Αναφερόμενος στους λόγους αυτής της επιλογής και μετάβασης, εντόπισε μεταξύ άλλων την ανάγκη μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του αγροδιατροφικού συστήματος, την επιλογή να ηγηθεί η Ευρώπη της βιωσιμότητας, που θα είναι ταυτόχρονα και ανταγωνιστική, και τη σημασία δημιουργίας ενός ανθεκτικού συστήματος τροφίμων.

«Δεν θέλουμε να εστιάσουμε μόνο στη γεωργία, αλλά να δούμε συνολικά την εφοδιαστική αλυσίδα της αγροδιατροφής μέχρι τους καταναλωτές», τόνισε. Επιπλέον, επεσήμανε τη σπουδαιότητα της έρευνας και της καινοτομίας, οι οποίες θα οδηγήσουν όπως είπε σε αυξημένη παραγωγικότητα. «Η χρήση των τεχνολογιών θα πρέπει να διαχέεται και να μην αξιοποιείται μόνο από λίγους αγρότες», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στον στόχο μείωσης χρήσης των φυτοφαρμάκων και της αποφυγής υπερβολικής χρήσης των λιπασμάτων, καθώς και της ευζωίας των ζώων, ενώ στάθηκε και στη νέα, περισσότερο πράσινη διάσταση της νέας ΚΑΠ και στην πράσινη φιλοδοξία των Στρατηγικών Σχεδίων.

Προχωρώντας στα εθνικά στρατηγικά σχέδια των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, ο κ. Bascou σημείωσε ότι αν και σε γενικό πλαίσιο οι απαιτήσεις πληρούνται, ορισμένοι στόχοι που έχουν θέσει οι χώρες, ιδιαίτερα σχετικά με το περιβάλλον, δεν διακρίνονται από ιδιαίτερη φιλοδοξία και πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.

Παρουσιάζοντας μια σειρά διαφανειών με τις επιμέρους επιλογές των κρατών, ενδιαφέρον εύρημα που αναδείχθηκε είναι ότι μόνο έξι χώρες έχουν εντάξει τη γεωργία ακριβείας στα εθνικά τους σχέδια. Ο ομιλητής τόνισε ότι από την αξιολόγηση των σχεδίων προκύπτει η ανάγκη ενίσχυσης της ψηφιακής διάστασής τους. «Θέλουμε βελτιστοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα, αλλά αντίστοιχα να εκπληρώσουμε τους στόχους που αφορούν το περιβάλλον και το κλίμα», υπογράμμισε ο κ. Bascou.

Ο δεύτερος ομιλητής, πρόεδρος της «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ» και διαχειριστής του Συνεργατικού Σχηματισμού Αγροδιατροφής στην Κεντρική Μακεδονία «Ag-Cluster», Παναγιώτης Κακαφίκας, αναφέρθηκε στην απουσία ενός εθνικού συστήματος γεωργικών συμβουλών. Στη συνέχεια παρουσίασε το πρόγραμμα «Ag-Cluster», όπου χάρη στη συνεργασία συμβούλων, συστημάτων ευφυούς γεωργίας και βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών στις καλλιέργειες του ροδάκινου και του ακτινιδίου τα οφέλη για τους παραγωγούς και το περιβάλλον (όπως η μείωση ανθρακικού αποτυπώματος) ήταν πολλαπλά.

Τον λόγο πήρε ακολούθως ο διευθυντής Τεχνολογίας Προϊόντων και Υπηρεσιών της NEUROPUBLIC, Δημήτρης Τσεσμελής, ο οποίος παρουσίασε παραδείγματα από την εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense.

Όπως κατέδειξε με αριθμητικά στοιχεία, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά και τα οφέλη πολύ σημαντικά, τόσο ως προς τη μείωση των εισροών, όσο και στο πολύ σημαντικό ζήτημα της έγκαιρης ειδοποίησης και προστασίας των καλλιεργειών από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Την ενότητα έκλεισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, που πραγματοποίησε μια εμπεριστατωμένη και συναισθηματικά φορτισμένη αποτίμηση της κατάστασης στην ελληνική κτηνοτροφία, ενώ παρουσίασε και τις προτάσεις του συνδέσμου στο πλαίσιο της Νέας ΚΑΠ.

 

Τρίτη ενότητα
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του συστήματος τροφίμων: Ο λόγος στη νέα γενιά της αγροδιατροφής

Η τρίτη και τελευταία ενότητα του συνεδρίου που συντόνισε ο αρχισυντάκης της «ΥΧ» Γιάννης Σάρρος ήταν αφιερωμένη στους νέους.

Τον λόγο πρώτος πήρε ο Νίκος Παυλονάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), ο οποίος εξήγησε ότι «όλοι οι νέοι αγρότες αντιλαμβάνονται την ανάγκη για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού συστήματος και επιθυμούν τη χρήση νέων τεχνολογιών μέσω της ευφυούς γεωργίας».

Με τη σειρά του, ο Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας και μέλος ΔΣ του ΣΑΣΟΕΕ, επεσήμανε ότι «έχουμε φτάσει στην ώρα μηδέν όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα του Έλληνα αγρότη. Πρέπει να περάσουμε σε ένα βιώσιμο μοτίβο παραγωγής. Χρειάζεται ενίσχυση στην παραγωγή, στη μεταποίηση και στην εμπορία των προϊόντων για τη μετάβαση στην πράσινη αλλαγή για να επιβιώσει ο Έλληνας αγρότης και καταναλωτής».

Ο Μηνάς Πελεκάνος, στέλεχος Πωλήσεων & Υποστήριξης Εκπαιδεύσεων στη NEUROPUBLIC, τόνισε ότι «πρέπει να αποσαφηνιστούν κάποια πράγματα σχετικά με την ευφυή γεωργία στους παραγωγούς, έτσι ώστε να αντιληφθούν ότι και το καλύτερο εργαλείο να έχει ένας παραγωγός θα πρέπει να ξέρει να το χρησιμοποιήσει. Αυτό μπορεί να το πετύχει με την κατάλληλη κατάρτιση και καθοδήγηση. Αυτό που παρατηρούμε μέσω της πρακτικής εφαρμογής του συστήματος ευφυούς γεωργίας του gaiasense είναι ότι χρειάζεται συνεργασία με τον παραγωγό. Οι συμβουλές που δίνονται έρχονται να ενισχύσουν την εμπειρία του».

Για το αειφόρο σύστημα παραγωγής και τη βοήθεια στους παραγωγούς για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ορθολογική χρήση των εισροών μίλησε ο Δημήτρης Ευθυμιόπουλος, διευθυντής Προμήθειας Ντομάτας και Αειφόρου Γεωργίας της Minerva.

 

Τέλος, ο Λάμπης Κώτσου, συνιδρυτής της πρωτοβουλίας «Ποιος είναι το Αφεντικό; Η Μάρκα του Καταναλωτή», παρουσίασε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να γνωρίζουν αν τα χρήματά τους χρηματοδοτούν τη σωστή πορεία των προϊόντων.

 

Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος IMCAP, ως μία από τις δράσεις του έργου «CAP2fork – Προς ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων από τον αγρότη στον καταναλωτή», το οποίο υλοποιεί η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.