Θεσπίστηκε η Πανευρωπαϊκή Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής

Τη δική τους πανευρωπαϊκή ημέρα εορτασμού απέκτησαν μόλις την περασμένη εβδομάδα τα βιολογικά της Ευρώπης, μετά από κοινή δήλωση που υπέγραψαν Ευρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο και Κομισιόν. Τα τρία ευρωπαϊκά όργανα καθιέρωσαν την 23η Σεπτεμβρίου ως ημέρα αφιερωμένη στη βιολογική παραγωγή, όπως άλλωστε προέβλεπε το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Γιορτάζουμε τη βιολογική παραγωγή ως μία βιώσιμη μέθοδο που παράγει τρόφιμα σε αρμονία με τη φύση, τη βιοποικιλότητα και την ευζωία των ζώων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ανήμερα της υπογραφής της κοινής δήλωσης ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

Ο ετήσιος αυτός εορτασμός, κατά τον ίδιο, προσφέρει μια ιδανική ευκαιρία να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και να αναγνωριστεί ο ρόλος της βιολογικής παραγωγής στη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων, με την ΕΕ να υπενθυμίζει όσα έχει θεσπίσει πρόσφατα για την ανάπτυξη των βιολογικών.

Η βαρύτητα στα κράτη-μέλη

Δηλώνοντας την προθυμία συνεργασίας του βιολογικού κινήματος ώστε να έχει επιτυχία αυτή η ημέρα εορτασμού, ο Γιαν Πλαγκ, πρόεδρος της IFOAM Organics Europe, χαρακτήρισε την καθιέρωση «ιδανική ευκαιρία για αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η Ευρώπη επιτυγχάνει τον στόχο του 25% υπό βιολογική διαχείριση έως το 2030, των τάσεων στη ζήτηση των καταναλωτών, της ευαισθητοποίησης για τα βιολογικά στην αλυσίδα εφοδιασμού και την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης». Παράλληλα, καλεί τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα ΚΑΠ για την υποστήριξη της ανάπτυξης του τομέα.

Εκ μέρους του EuroCommerce, φορέα εκπροσώπησης του Εμπορίου, ο γενικός διευθυντής του, Κρίστιαν Βερσούρεν, εξέφρασε την ελπίδα η μέρα αυτή να συμβάλει σε μία επιτυχημένη ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας την έτερη προϋπόθεση επιτυχίας, αυτήν της περαιτέρω ενίσχυσης της ζήτησης και της αναγνώρισης από πλευράς καταναλωτών.

Συνδέοντας την προσφορά με τη ζήτηση, οι λιανοπωλητές και χονδρέμποροι της Ευρώπης επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους σε βιώσιμα συστήματα και προώθηση υγιεινών προτύπων. Υποστηρίζουν την ισορροπία που χρειάζεται μεταξύ των δύο, με όγκους που να ανταμείβουν τις προσπάθειες των παραγωγών και τιμές ελκυστικές για τους καταναλωτές.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερη δράση σε εθνικό επίπεδο για την προώθηση των βιολογικών, ειδικότερα όπου αυτά υπολείπονται, όπως στα ανατολικά της Ευρώπης.

Σπ. Λιβανός: «Στα 420 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση»

«Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απλά μία πρόσκαιρη παγκόσμια τάση, αλλά ο προορισμός», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός ΑΑΤ, Σπήλιος Λιβανός, με αφορμή την καθιέρωση της ημέρας. Κατά τον ίδιο, η κοινή απόφαση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ αποτελεί και ένα μήνυμα για το πού πρέπει να οδηγηθεί η αγροτική οικονομία μας, παρέχοντας τα κατάλληλα εργαλεία ενίσχυσης.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσει την ενίσχυση, σε εθνικό επίπεδο, στα 420 εκατ. ευρώ του προγράμματος χρηματοδότησης της βιολογικής παραγωγής, αλλά και τη διεύρυνση των προϊόντων που καλύπτει, με δικαιούχους 85.000 βιοκαλλιεργητές.