Θεσσαλονίκη: Βιολογικοί λαχανόκηποι με πανεπιστημιακή υπογραφή

Βιολογικοί λαχανόκηποι με πανεπιστημιακή υπογραφή

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με την γη και να καλλιεργήσουν τον δικό τους λαχανόκηπο. Πρόκειται για το Αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ στη Θέρμη, που από το 2012 παραχωρεί εκτάσεις γης σε όσους επιθυμούν να φτιάξουν το δικό τους μποστάνι, και να γευτούν τους καρπούς της καλλιέργειάς τους.

Φέτος, άλλοι 100 επιπλέον ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την βιολογική καλλιέργεια των λαχανικών του. «Τους συμμετέχοντες στη δράση τους μυούμε στην καλλιέργεια των λαχανικών, χειμερινών και καλοκαιρινών, με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Αγροκτήματος, Αναστάσιος Λιθουργίδης.

Ο κάθε καλλιεργητής έχει στη διάθεσή του 100 τ.μ. με παροχή νερού, και την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση των φοιτητών και εκπαιδευτικών της Γεωπονικής Σχολής. Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι στα 10 ευρώ μηνιαίως (120 ευρώ ετησίως), και τα έσοδα θα διατεθούν στο Ταμείο του Αγροκτήματος για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των κήπων, η επέκταση του προγράμματος, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η εκπαίδευση των φοιτητών.

Μάλιστα, στους νέους καλλιεργητές παραδίδονται και εισαγωγικά σεμινάρια, προκειμένου να αποκτήσουν όλες εκείνες τις γνώσεις που θα τους βοηθήσει στα πρώτα τους βήματα.

Φέτος, το Αγρόκτημα περιλαμβάνει συνολικά 600 κήπους και αυτή την περίοδο διατίθενται οι 100, ώστε το αργότερο μέχρι τέλη Μαΐου να ξεκινήσει η καλλιέργειά τους. «Δεν υπάρχουν κριτήρια στην επιλογή», εξηγεί ο κ. Λιθουργίδης. «Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει αίτηση και να έρθει να ξεκινήσει την καλλιέργειά του». Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο η διάθεση των κήπων γίνεται με σειρά προτεραιότητας, μιας και «είμαστε πλέον στην καρδιά της καλλιεργητικής περιόδου και πρέπει άμεσα κάποιος να βάλει τα καλοκαιρινά λαχανικά του», εξηγεί.

Παραδίδονται και εισαγωγικά σεμινάρια, προκειμένου να αποκτήσουν όλες εκείνες τις γνώσεις που θα τους βοηθήσει στα πρώτα τους βήματα

Επίσης, λόγω της μεγάλης έκτασης του κάθε λαχανόκηπου, μπορούν να την μοιραστούν και δύο καλλιεργητές. Και κάπως έτσι, στους περιαστικούς λαχανόκηπους της Θέρμης, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, άνδρες και γυναίκες κάθε μορφωτικού επιπέδου και όλων των ηλικιών, γίνονται γεωργοί και παράγουν τα δικά τους προϊόντα. «Είναι απερίγραπτη η εικόνα του μπαμπά να σκαλίζει τη γη με τα παιδιά του», μας μεταφέρει ο κ. Λιθουργίδης. Ο ίδιος μάλιστα, τονίζει πως τα οφέλη είναι πολλά. «Δεν είναι μόνο ότι κάποιος θα έχει τα λαχανικά όλης της χρονιάς, και μάλιστα από τα δικά του χέρια. Η ενασχόληση με τη γη είναι και μια διαδικασία ψυχοθεραπευτική».

Οι διαθέσιμοι κήποι είναι περιορισμένοι. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310473842, 2310473792.

Γεωργία Μπόχτη