Θεσσαλονίκη: Δεκάδες υπεραιωνόβιες ελιές από το Αίγιο, θα φυτευτούν στο Πάρκο Μνήμης

Όταν τα λιόδεντρα αυτά άρχισαν σιγά-σιγά να ξεμυτίζουν από το χώμα της Πελοποννήσου οι μνήμες του 1821 στην Ελλάδα ήταν ακόμη νωπές. Πλέον, εν έτει 2018, τα ίδια αυτά, υπεραιωνόβια πλέον, δέντρα, έχοντας κάνει ένα μακρύ ταξίδι, περίπου δέκα ωρών, από την Αχαΐα πάνω σε νταλίκες, βρίσκουν νέο «σπίτι» στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε έναν τόπο όπου η ελπίδα προσπαθεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού, στο πολύπαθο Μάτι στην Αττική.

Ο λόγος για εκατοντάδες ελαιόδεντρα, που χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τον τόπο όπου βλάστησαν, λόγω των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας-Αιγίου και που η ΓΑΙΑΟΣΕ μεταφυτεύει στην έκταση του Πάρκου Μνήμης, δίπλα στον χώρο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Μάτι Αττικής.

«Χτες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 30 ελιές, που μεταφέρθηκαν με δύο μεγάλα φορτηγά. Υπολογίζουμε ότι σύντομα θα έρθει ένα ακόμη φορτηγό και τελικός στόχος μας είναι να φτάσουμε τις 200-230, καθώς όπως είναι σχεδιασμένη η διάταξη του χώρου δεν χωρούν περισσότερες», εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας, και πρόσθεσε: «Οι περισσότερες από αυτές τις ελιές είναι ηλικίας περίπου 150 ετών, αλλά υπάρχουν και αρχαιότερες. Τα φορτηγά ξεκινούν από το Αίγιο, καθώς οι ελιές προέρχονται από εκεί, από τους ελαιώνες της περιοχής και χρειάστηκε να απομακρυνθούν λόγω των έργων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Για να φτάσουμε στο συνολικό αριθμό των 200-230, που θα φυτευτούν στο Πάρκο Μνήμης στη Θεσσαλονίκη, θα κάνουμε άμεσα διαγωνισμό για τα υπόλοιπα δέντρα. Παράλληλα, νομίζω πως είναι περίπου 400 τα δέντρα που μεταφέρθηκαν στο Μάτι».

Κατά τον κ. Σχίζα, τα δέντρα που έχουν ήδη μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη θα φυτευτούν άμεσα σε συγκεκριμένα σημεία που υποδεικνύονται από την πρώτη προσέγγιση των μελετών πρασίνου. Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα έχει μεταφυτευτεί το σύνολο των 200-230 υπεραιωνόβιων ελιών. «Όταν αντιληφθήκαμε ότι οι ελιές χρειάζεται να απομακρυνθούν λόγω των έργων, ήταν γενική η αποδοχή της άποψης ότι τα δέντρα αυτά πρέπει να διατηρηθούν, να μη χαθούν», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα ανεγερθεί σε έκταση της ΓΑΙΑΟΣΕ, στο συμβολικό τόπο απ’ όπου ξεκίνησαν τα τρένα θανάτου για 55.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την τελετή θεμελίωσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, είχαν προχωρήσει στη συμβολική φύτευση δύο δέντρων ελιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ