Θεσσαλονίκη: Ταξίδι στον κόσμο του ελαιολάδου και της ελιάς στην αγορά Μοδιάνο

Ενα γευστικό ταξίδι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας όπου παράγεται ένα από τα πλέον εμβληματικά προϊόντα, το ελαιόλαδο, πραγματοποιήθηκε στην ιστορική αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης.

Οδηγός και συνταξιδιώτης σε αυτήν τη διαδρομή ήταν η εταιρεία Chef Stories, η οποία ειδικεύεται σε θέματα ανάπτυξης στον τομέα της γαστρονομίας. Με πρωταρχικό σκοπό τη γνωριμία με τους Έλληνες παραγωγούς που ασχολούνται με την ελιά και την παραγωγή ελαιολάδου και διαθέτουν τα προϊόντα τους στην Κεντρική Αγορά Τροφίμων, αλλά και τη δημιουργία κουλτούρας και γνώσης γύρω από τον «πράσινο χρυσό» της χώρας μας, προσκάλεσε σε ένα μοναδικό masterclass, μια ξεχωριστή γευσιγνωσία ελιάς και ελαιολάδου από κάθε περιοχή της χώρας μας στην οποία υπάρχει παράδοση ελαιοκαλλιέργειας.

Εκλεκτά προϊόντα

Ετικέτες και παραγωγοί, όπως οι αδελφοί Τσικούρη από τη Χαλκιδική, με το βραβευμένο βιολογικό τους αγουρέλαιο Thallon, ο Βιτσέντσος Κορνάρος με το εξαιρετικό παρθένο ΠΟΠ Σητείας Χρυσοπηγή, το σπάνιο κερκυραϊκό αφιλτράριστο ελαιόλαδο με την υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών The Governor, αλλά και παλιές ελληνικές ποικιλίες ελιών όπως η βιολογική –και διαφορετική, αφού έχει γλυκιά γεύση– Δαμασκηνοελιά από τη Θάσο και η ντόπια ποικιλία ελιάς από τη Λέσβο (σ.σ. Κολοβή ή Μυτιληνιά), ήταν λίγα μόνο από τα εκλεκτά προϊόντα που τέθηκαν σε γευστική δοκιμή ώστε να ξεχωρίσουν οι αρωματικές νότες ή τα περίπλοκα, άλλες φορές, αρώματα που αναδύονται από κάθε φιάλη του πολύτιμου υγρού, οι υφές και τα χρώματά τους.

Η μύηση σε όλα αυτά τα μυστικά, όπως και η γνώση για το πώς παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και πώς ξεχωρίζεται μέσα από τη γευστική δοκιμή του, έγινε από τον σύμβουλο ελαιοποίησης και γευσιγνώστη ελαιολάδου Οδυσσέα Βλαχάβα, ο οποίος, δίνοντας και κάποια στοιχεία, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν 20 ελληνικά ελαιόλαδα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, 12 ελληνικά ελαιόλαδα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, 10 ελληνικές ελιές Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και μία ελληνική ελιά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.