Θράκη-Δράμα: Ολοκληρώθηκαν τα ποτίσματα στο βαμβάκι

Με το βλέμμα στραμμένο στη Θεσσαλία είναι οι βαμβακοπαραγωγοί σε Θράκη και Δράμα, διανύοντας τις τελευταίες ημέρες πριν από τη συγκομιδή.

Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ξεκινήσει στην Ορεστιάδα, γιατί παρ’ όλο που οι παραγωγοί έσπειραν αργότερα, ο καύσωνας τους βοήθησε και πρωίμισε την καλλιέργεια, όπως μεταφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ», Λάμπης Κουμπρίδης.

Δηλώνει ότι μέχρι στιγμής η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά, χωρίς προβλήματα. Ο ίδιος έριξε ήδη ωριμαντικά και αποφυλλωτικά σε ορισμένα χωράφια και ελπίζει να μην έχουν βροχές. Στην Ορεστιάδα, αντιμετώπισαν προβλήματα με τις ξηροθερμικές συνθήκες, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει την έκταση των συνεπειών πριν από τη συγκομιδή.

Βοριάδες και αλατότητα

Στην τελική ευθεία πριν από τη συγκομιδή είναι και στη Ροδόπη, αναφέρει ο βαμβακοπαραγωγός, Τάσος Μποτρότσος, ο οποίος ευελπιστεί σε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. «Να έχουμε γρήγορη ωρίμανση, να ανοίξει το βαμβάκι χωρίς προβλήματα, να ρίξουμε τα ωριμαντικά και τα αποφυλλωτικά», λέει.

Το πότισμα σταμάτησε εδώ και μέρες και αν διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά του καιρού θα μπορέσουν να συγκομίσουν εύκολα το βαμβάκι. Όπως επισημαίνει, το καλοκαίρι αντιμετώπισαν προβλήματα εξαιτίας των βοριάδων που έπνεαν διαρκώς για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Στην περιοχή του Φαναρίου, όπου δραστηριοποιείται, αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την αυξημένη αλατότητα του νερού, γεγονός που καθιστά δύσκολο το πότισμα με πύραυλο όταν φυσάει, γιατί καίει τα φύλλα.

Ο ίδιος εξηγεί ότι τα χωράφια που διατηρήθηκαν σε καλύτερη κατάσταση ήταν αυτά που είχαν νερό καλύτερης ποιότητας και μπορούσαν να ποτιστούν παρά τους ισχυρούς ανέμους, όπως και αυτά όπου η άρδευση γίνεται με σταγόνα. Στη Δράμα, σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ, οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο ωρίμανσης και ανοίγματος των καψών σε ποσοστά από 0% έως και 10% και παρουσιάζουν φυσιολογική εξέλιξη.