Τι πρέπει να προσέχουμε για τα δολώματα κατά του ιού της Λύσσας

Τι πρέπει να προσέχουμε για τα δολώματα κατά του ιού της Λύσσας

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ανακοινώνει σχετικά με τις ρίψεις από αέρος δολωμάτων-εμβολίων κατά του ιού της Λύσσας, για τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων λόγω της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου και της πληθώρας των αγροτικών εργασιών: 

1. Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού ολοκληρώθηκε στην ΠΑΜΘ στις 31/10/2016.

2.Τα δολώματα έχουν ριχθεί για τις κόκκινες αλεπούδες, οι οποίες όταν καταναλώσουν έστω και ένα δόλωμα θα αποκτήσουν ανοσία έναντι του ιού της Λύσσας. 

3. Το εμβόλιο δόλωμα περιέχει: Μία κάψουλα ή ένα σακουλάκι με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου κρυμμένου σε ένα περίβλημα. Τετρακυκλίνη για τον χρωματισμό των δοντιών των ζώων, ως δείκτη. Φέρει σφραγίδα με εμφανή προειδοποίηση, ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ  – ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ.

Η υπηρεσία ενημερώνει ότι όποιος βρει δόλωμα δεν πρέπει να το αγγίζει με γυμνά χέρια ή να έχει την όποια επαφή μ’ αυτό. «Αν χρειαστεί να το απομακρύνετε από μία κατοικημένη περιοχή,  που μεταφέρθηκε λόγω του αέρα,  χρησιμοποιείστε πλαστικά γάντια μιας χρήσης ή μια πλαστική σακούλα. Τοποθετήστε το σε περιοχή που δεν έχουν  πρόσβαση άνθρωποι ή ζώα και  επικοινωνήστε με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές. Κίνδυνος έκθεσης του ανθρώπου στον ιό του εμβολίου υπάρχει μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας, στο εσωτερικό του δολώματος,  έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνους (στόμα μάτια)».

Επίσης συνιστά, μετά από άμεση επαφή με το εμβόλιο –δόλωμα πλύσιμο με άφθονο νερό και σαπούνι της περιοχής που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο. Συμπληρωματικά  χρήση οινοπνεύματος ή ιωδίου. «Πλύνετε  με άφθονο νερό του βλεννογόνους που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο δόλωμα. Αναζητήσετε  άμεσα ιατρική βοήθεια παίρνοντας το εμβόλιο με μια πλαστική σακούλα για να το επιδείξετε στον γιατρό».

Σε περίπτωση που κάποιο κατοικίδιο ή παραγωγικό ζώο (σκύλος, γάτα, βοοειδές, πρόβατο κ.α.) βρει έναν δόλωμα δεν πρέπει να προσπαθήσει κάποιος να το αφαιρέσει από το στόμα του, απλά να προτρέψει το ζώο να το αφήσει.  Τέλος, στην περίπτωση που το δόλωμα καταναλωθεί ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, με γάντια χρειάζεται να πλυθεί η  εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου µε νερό και σαπούνι χωρίς καμία επαφή µε το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματος του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα ή περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), µε γυμνά χέρια, για τουλάχιστον µία ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ  (www.keelpno.gr) στη διαδρομή Νοσήματα Λοιμώδη Νοσήματα Ζωονόσοι Λύσσα κι επίσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων (http://www.minagric.gr/), στη διαδρομή Πολίτης Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο Λύσσα.