«Οι τιμές των επεξεργασμένων βιολογικών προϊόντων έχουν μειωθεί παρότι η ζήτηση αυξάνεται»

«Η αγορά έχει αλλάξει», αναφέρει ο Gianluca Manfredi, πρόεδρος του ιταλικού συνεταιρισμού La Cupa

Η αγορά δεν επιβραβεύει τα βιολογικά προϊόντα με τον ίδιο τρόπο που το έκανε παλαιότερα, σύμφωνα με τον Gianluca Manfredi, πρόεδρο του ιταλικού συνεταιρισμού La Cupa, ο οποίος ειδικεύεται στην παραγωγή μιας ευρείας γκάμας επεξεργασμένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των σαλτσών ντομάτας, με ναυαρχίδα την αποξηραμένη ντομάτα.

«Η εγχώρια αγορά κινείται αργά λόγω της χαμηλής αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών», εξηγεί.

Οι εκμεταλλεύσεις που υπάγονται στον συνεταιρισμό La Cupa βρίσκονται στο Σκοράνο, μια μικρή πόλη στον Νότο της Απουλίας. Εκεί καλλιεργούνται ποικίλα λαχανικά, σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Τα προϊόντα προορίζονται αποκλειστικά για την παραγωγή κονσερβοποιημένων τροφίμων, αλειμμάτων (ελιάς, αγκινάρας και ντομάτας), λαχανικών συντηρημένων σε ξίδι ή σε λάδι και αποξηραμένων λαχανικών που απαιτούν υψηλό βαθμό εξειδίκευσης, τα οποία διατίθενται σε διάφορες μορφές. Η εταιρεία διαθέτει δύο γραμμές επεξεργασίας: μία για προϊόντα συντηρημένα σε λάδι και μία για ελιές.

Ο συνεταιρισμός παράγει επώνυμα προϊόντα από το 2015, ενώ η premium σειρά γκουρμέ λαχανικών συντηρημένων σε λάδι γεννήθηκε το 2018 τιτλοφορούμενη I Cupidi. Αυτό το προϊόν είναι πολύ δημοφιλές τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό.

«Οι ντομάτες μας, είτε παραδοσιακές είτε βιολογικές, καλλιεργούνται από ντόπιους παραγωγούς», σημειώνει ο Manfredi. «Συγκομίζονται, ταξινομούνται και κόβονται από τα έμπειρα χέρια των συνεταιριστών και αφήνονται να αποξηραθούν στον ήλιο».

Σε εμπορικό επίπεδο, ο ιταλικός συνεταιρισμός προωθεί το εμπορικό του σήμα για να αυξήσει τις πωλήσεις του κυρίως στο εξωτερικό, όπου σκοπεύει να συμμετάσχει στις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις.

Παρ’ όλα αυτά, στη Γερμανία, μια σημαίνουσα αγορά-προορισμό για τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων της Ιταλίας, οι τιμές των επεξεργασμένων βιολογικών προϊόντων έχουν μειωθεί, παρότι η ζήτηση αυξάνεται, στο ίδιο μοτίβο με τις τιμές των συμβατικών προϊόντων.

«Έτσι, η Γερμανία, η οποία κατείχε πάντα ηγετική θέση στη ζήτηση βιολογικών προϊόντων, έχει καταγράψει πτώση 9% στον κύκλο εργασιών στην κατηγορία των φυσικών προϊόντων, μια τάση που δεν ανακόπτεται ακόμη και με την πολιτική των εκπτωτικών υπερπροσφορών στις οποίες προχωρούν οι λιανοπωλητές», προσθέτει ο Manfredi.

«Σε ένα τέτοιο κλίμα, οι παραγωγοί θα παραιτηθούν από την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις χαμηλότερες αποδόσεις και το υψηλότερο κόστος διαχείρισης».