Το οινοποιείο «κόσμημα» της αιτωλικής γης

Το «Θεστία» δίπλα στη λίμνη Τριχωνίδα αξιοποιεί τα γεωκλιματικά πλεονεκτήματα της περιοχής για την καλλιέργεια γηγενών και διεθνών ποικιλιών

Το οινοποιείο «κόσμημα» της αιτωλικής γης

Ένα οινοποιείο «κόσμημα» που παράγει ιδιαίτερα κρασιά, χρησιμοποιώντας φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους παραγωγής και συνδυάζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία με την παράδοση στους τομείς οινοποίησης, παλαίωσης και εμφιάλωσης, βρίσκεται στο χωριό Καινούργιο του Δήμου Θεστιέων στην Αιτωλοακαρνανία.

Το «Θεστία», δίπλα στη λίμνη Τριχωνίδα, από το 1998 αξιοποιεί τα σημαντικά γεωκλιματικά πλεονεκτήματα της περιοχής και καλλιεργεί γηγενείς ποικιλίες, όπως τη Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και τη Μαυροδάφνη, καθώς και τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες όπως το Sauvignon Blanc, το Cabernet Sauvignon, το Cabernet Franc, το Merlot κα το Syrah. Όπως επισημαίνει ο δημιουργός του οινοποιείου, Κωνσταντίνος Μούτσος, η προσοχή εστιάζεται στην παραγωγή περιορισμένης ποσότητας για μέγιστη ποιότητα, με παραδοσιακές πρακτικές παραγωγής σε καθημερινή βάση και με εξειδικευμένες συνθήκες συντήρησης. «Το μικροκλίμα και οι γεωκλιματικές συνθήκες της περιοχής δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για αμπελοκαλλιέργεια. Στόχος μας είναι η δημιουργία μια μικρής οικογένειας κρασιών με τη σφραγίδα του εκλεκτού και του αποκλειστικού. Έτσι, με πειθαρχία, αλλά και πάθος, με πίστη αλλά και κέφι, υποστηρίζουμε τη μοναδικότητα της αιτωλικής γης που δεν έχει σταματήσει να προσφέρει ό,τι καλύτερο αιώνες τώρα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το οινοποιείο «κόσμημα» της αιτωλικής γης

Στα αμπέλια εργάζονται κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή, που έχουν μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια. Η συγκομιδή των σταφυλιών ξεκίνησε και φέτος στις αρχές Αυγούστου με το λευκό και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτέμβρη με το κόκκινο. Το οινοποιείο Θεστία έχει ετήσια παραγωγή περί τις 100.000 φιάλες, με 70 τόνους κρασί. Από την παραγωγή τους, το 70% είναι κόκκινο και το 30% είναι λευκό. Με το κρασί τους προμηθεύουν εστιατόρια, αλλά και ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, ενώ κάθε τέσσερα χρόνια εξάγουν το κρασί σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Κάθε εποχή του χρόνου, η περιοχή του Δήμου Θεστιέων είναι ένας οικιστικός παράδεισος, με παρθένο φυσικό περιβάλλον, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ήρεμα παραδοσιακά χωριά, φυσικά μονοπάτια, γραφικούς λόφους και κοιλάδες με τη λίμνη Τριχωνίδα να πρωταγωνιστεί.

Το οινοποιείο «κόσμημα» της αιτωλικής γης

Το Οινοποιείο Θεστία προσφέρει στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας σε όσους το επισκέπτονται. Μέσα στο Κτήμα, το κατάστημα του αγροκτήματος προσφέρει, εκτός από το κρασί, τα βιολογικά προϊόντα που παράγει, βασισμένα στη μεσογειακή διατροφή: ελαιόλαδο και ελιές, φυσικές ποικιλίες μελιού, διάφορες γεύσεις τυριών – όλα σε ειδικές συσκευασίες του αγροκτήματος.

  • Νικολέτα Τζώρτζη