Το πρώτο ελληνικό βιολογικό μηλόξυδο made in… Όλυμπος

Το μυστικό της επιτυχίας για τα προϊόντα «Διoδώρα» που κατέκτησαν τις αγορές

Το πρώτο ελληνικό βιολογικό μηλόξυδο made in... Όλυμπος

Η Θεοδώρα Λιόλιου προέρχεται από μια αγροτική οικογένεια από ένα χωριό της ορεινής Ελασσόνας, τη Δολίχη, στον Νομό Λάρισας. Τα πρώτα κτήματα με μήλα τα κληρονόμησε από τον πατέρα της το 1995 και τα επόμενα χρόνια με προσεκτικά βήματα έβαλε και νέες ποικιλίες και άλλα περιβόλια.

Αρχικά, ασχολούνταν με τη συμβατική μηλοκαλλιέργεια και, προκειμένου να έχει παραγωγή, αναγκάστηκε να ρίχνει αρκετά λιπάσματα, σε σημείο που άρχισε να καλλιεργεί χωριστά για την οικογένειά της φρούτα και κηπευτικά. Το 1996, έμαθε για τη βιολογική γεωργία και άρχισε να ενημερώνεται τακτικά, ενώ παρακολούθησε και αρκετά σεμινάρια. Το στάδιο της εκμάθησης κράτησε τρία χρόνια και, μόλις παρήγαγε την πρώτη βιολογική σοδειά, πήγε τα μήλα της σε μια εταιρεία στη Θεσσαλονίκη. «Ήμουν διστακτική», δηλώνει στην «ΥΧ», «καθώς τα μήλα μου δεν ήταν εμφανίσιμα και πίστευα ότι θα μου τα απορρίψουν.
Προς μεγάλη μου ικανοποίηση, όμως, εκτιμήθηκαν καλά και πουλήθηκαν πολύ γρήγορα. Έτσι συνέχισα με ενθουσιασμό αυτό που είχα ξεκινήσει δειλά δειλά. Στόχος μου να προωθήσω στην αγορά τα άριστα ποιοτικώς μήλα. Τα μη εμφανίσιμα, τα οποία απέφευγαν η αγορά και ο καταναλωτής, σκέφτηκα να τα κάνω μηλόξυδο, καθώς ένα τέτοιο προϊόν δεν υπήρχε στην ελληνική αγορά.
Σήμερα, μπορώ να πω με περηφάνια ότι είμαι η πρώτη Ελληνίδα παραγωγός βιολογικού μηλόξυδου», καταλήγει η Θεοδώρα Λιόλιου.

Η πρώτη παραγωγή μηλόξυδου, με την επωνυμία «Διοδώρα», βγήκε το 2004 με πολλές δυσκολίες γιατί δεν υπήρχαν τα κατάλληλα εργαλεία. Ωστόσο, η ικανοποίηση στο πρόσωπο της Ελασσονίτισσας παραγωγού μόλις κράτησε στα χέρια της το πρώτο μπουκάλι βιολογικού ξυδιού ήταν μεγάλη.

«Το αγάπησα πολύ αυτό το προϊόν και αποφάσισα να το βελτιώσω. Ξεκίνησα κάποια ταξίδια, βρήκα τα κατάλληλα μηχανήματα, δημιούργησα το δικό μου εργαστήριο και σήμερα λέω με καμάρι ότι το μηλόξυδο ‘‘Ολύμπου’’ είναι σε όλα τα ελληνικά βιολογικά καταστήματα, σε πολλά ντελικατέσσεν και στην Κύπρο», καταλήγει η κα Λιόλιου. Το μηλόξυδο παράγεται με τη διαδικασία φυσικής ζύμωσης και δεν περιέχει θειώδη, ενώ ο καθαρισμός του γίνεται με φυσική καθίζηση και δεν είναι παστεριωμένο.

Φυσικοί χυμοί

Ο ενθουσιασμός στην πορεία έφερε και άλλα βιολογικά προϊόντα, όπως φυσικούς χυμούς, οι οποίοι δεν περιέχουν ζάχαρη, νερό ή συντηρητικά. Το μυστικό της επιτυχίας, σύμφωνα με την κα Λιόλιου «είναι ότι οι χυμοί πρώτα δοκιμάζονται από εμάς και να είστε σίγουροι… είμαστε πολύ αυστηροί κριτές. Τα προϊόντα μας, εκτός από τα καταστήματα, βρίσκονται και στις βιολογικές λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας».

  • Γιώργος Ρούστας