Τα τοπικά αγροτικά προϊόντα της Ηλείας αναδείχθηκαν στο 6ο Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα»

Από 24 έως 26 Μαΐου στην πόλη της Αμαλιάδας

Με θετικό «πρόσημο» ολοκληρώθηκε το 6ο Φεστιβάλ Αγροδιατροφικών Προϊόντων «Κερνάμε Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο τριήμερο στην πόλη της Αμαλιάδας, με τη συμμετοχή παραγωγών από όλη την Ελλάδα, αλλά και την παράλληλη διεξαγωγή της 1ης Έκθεσης Αγροτικών Μηχανημάτων Euro Agro Expo 2024.

Για τρεις ημέρες, όσοι βρέθηκαν στους χώρους των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Ήλιδας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα περίπτερα δεκάδων εκθετών, να γνωρίσουν από κοντά τους παραγωγούς και να ενημερωθούν για τα προϊόντα που παράγουν, αλλά και να τα δοκιμάσουν.

Το «παρών» στην τελετή εγκαινίων έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το φεστιβάλ βοηθά στην τόνωση της εξωστρέφειας και στη γνωριμία του κοινού με τα εκλεκτά προϊόντα της ελληνικής γης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος αποτελεί εγγύηση για την επόμενη εποχή του ελληνικού πρωτογενούς τομέα. «Στην περιοχή υπάρχουν 16 προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ενώ ακόμα πέντε προϊόντα βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης. Η περαιτέρω στροφή στην ποιότητα είναι το στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε».

Το «παρών» στην τελετή εγκαινίων έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το φεστιβάλ βοηθά στην τόνωση της εξωστρέφειας και στη γνωριμία του κοινού με τα εκλεκτά προϊόντα της ελληνικής γης.

Συνεργατικότητα

Παράλληλα, επεσήμανε πως το μοναδικό στο οποίο υστερεί η Ηλεία είναι η συνεργατικότητα, μην αξιοποιώντας στο έπακρο τη δυναμική που δεδομένα διαθέτει. «Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ένας τόπος ο οποίος είναι ευλογημένος από τον Θεό και την ιστορία και μπορεί να είναι πρωτοπόρος σε όλα, καθώς πρωτοστατεί και στην αγροτική παραγωγική και κυριαρχεί στον τουρισμό, δεν έχει αξιοποιήσει στο έπακρο τη δυναμική που δεδομένα διαθέτει. Η συνεργασία είναι ένα πολύ βασικό όπλο που μπορεί να έχει ο επαγγελματίας και ιδιαίτερα ο αγρότης στη νέα εποχή», υπογράμμισε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, εξήρε αρχικά τη σημασία του φεστιβάλ, που αναδεικνύει τη δύναμη του αγροδιατροφικού κλάδου, ενώ συνέχισε υπογραμμίζοντας πως η Ηλεία εκφράζει και εκπροσωπεί με τον πιο δυναμικό τρόπο δύο από τις πιο ισχυρές δυνάμεις της Δυτικής Ελλάδας, τον Ολυμπισμό και την αγροδιατροφή. «Ο πρωτογενής τομέας είναι η ισχυρή βάση πάνω στην οποία φιλοτεχνούμε το συνολικό πορτρέτο μιας σύγχρονης και όμορφης Δυτικής Ελλάδας που έχει τα πάντα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανάδειξη

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, καλωσόρισε τον κόσμο και εστίασε ιδιαίτερα στη μεγάλη αποδοχή του φεστιβάλ στους κατοίκους της περιφέρειας και στις προοπτικές που αυτό δίνει για το μέλλον. Μάλιστα, ανέφερε πως φέτος είναι ανανεωμένο και με μεγάλες καινοτομίες, έχοντας ως βασικό στόχο την προώθηση των μοναδικών σε ποιότητα αγροδιατροφικών προϊόντων του τόπου και την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, πάντα με την υποστήριξη τοπικών φορέων και επιχειρήσεων, αλλά και επαγγελματιών του αγροδιατροφικού τομέα από ολόκληρη τη χώρα.