Αυτό το άρθρο είναι 71 μηνών

Tριγμούς και στην αγορά αγροεφοδίων προκαλούν οι απώλειες σε ελαιόκαρπο

Έκοψαν δαπάνες οι παραγωγοί φοβούμενοι ότι δεν θα κάνουν απόσβεση, καθισμένες παραμένουν οι τιμές
10/12/2018
5' διάβασμα
trigmous-kai-stin-agora-agroefodion-prokaloun-oi-apoleies-se-elaiokarpo-142583
PHOTO: Arvanitis Diamantis

Διόρθωση στις ποιότητες του παραγόμενου ελαιολάδου φαίνεται ότι προκαλούν οι βροχές και η πτώση της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών, με τους ελαιοπαραγωγούς και τους συνεταιρισμούς να περιμένουν η βελτίωση αυτή να αποτυπωθεί και στις προσφερόμενες τιμές, οι οποίες, ωστόσo, για την ώρα, παραμένουν συγκρατημένες.

Στην Κρήτη, τον πρώτο διαγωνισμό για τη φετινή σεζόν πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο ΑΣ Θραψανού, για τους πρώτους 30 τόνους, οξύτητας 0,5, τους οποίους πούλησε τελικά σε τυποποιητήριο της περιοχής στην τιμή των 2,91 ευρώ/κιλό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Εμμανουήλ Λυπαράκη, «ήταν το πρώτο ελαιόλαδο που βγάλαμε και είχε λίγο ανεβασμένη οξύτητα λόγω του δάκου». Ο ίδιος παρατήρησε, πάντως, ότι με τις βροχές οι οξύτητες διορθώνονται. Με τη συγκομιδή να αγγίζει πλέον το 40%, η παραγωγή της περιοχής φαίνεται ότι φέτος θα είναι τριπλάσια σε σύγκριση με πέρυσι, όπου υπήρχε μεγάλη ανομβρία, και θα καταγραφεί ως η καλύτερη των τελευταίων 10-15 ετών.

Στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, οι τιμές, με εξαίρεση κάποιες πολύ μικρές ποσότητες που κινήθηκαν στα 3,05-3,10 ευρώ/κιλό, βρίσκονται στα επίπεδα των 2,80-3 ευρώ για οξύτητα 0,3, με τη διαφοροποίηση προς τα κάτω να ανέρχεται στα 3 λεπτά για κάθε γραμμή οξύτητας που ανεβαίνει. Σε κάποιες περιοχές που οι ελιές είναι φορτωμένες, όπως στον κάμπο της Μεσσαράς, η συγκομιδή συνεχίζεται ακόμα, ωστόσο στις υπόλοιπες, «έχει τελειώσει ή βαίνει προς το τέλος», όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου ΑΒΕΕ, Ανδρέας Στρατάκης. Πάντως, σε κάποιες περιοχές του νομού, έχουν καταγραφεί πράξεις στην τιμή των 3,30 ευρώ/κιλό για πρώτα ορισμένες ποσότητες πρώτων ελαιολάδων.

«Κινήθηκαν με ό,τι είχαν οι καλλιεργητές»

Την ίδια στιγμή, σταθερές παραμένουν οι τιμές στην περιοχή της Μεσσηνίας, με τις εμπορικές κινήσεις να είναι, για την ώρα, περιορισμένες. Στα 2,90 ευρώ/κιλό παραμένει το έξτρα παρθένο οξύτητας μέχρι 0,5, ενώ από 1,80 έως 2,20 ευρώ κινούνται τα παρθένα ελαιόλαδα στην περιοχή αναλόγως οξύτητας. «Αυτήν τη στιγμή, έχουμε ζητήματα πρωτίστως ποιότητας και δευτερευόντως ποσότητας, που σαφώς είναι μειωμένη», παρατηρεί ο αναπληρωτής γεν. διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, εξηγώντας τον «συντηρητισμό» που επιδεικνύει για την ώρα η αγορά. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις των παραπάνω είναι ήδη ορατές και στην αγορά αγροεφοδίων του νομού που παρουσιάζει καθίζηση της τάξης του 60%. «Ο παραγωγός που ήξερε ότι δεν πρόκειται να κάνει φέτος απόσβεση του κόστους καλλιέργειας μια και δεν έχει καρπό, δεν προχώρησε σε προμήθειες σε εξοπλισμό, επέλεξε να κινηθεί με ό,τι είχε, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να είναι γενικευμένο στην αγορά αγροεφοδίων του νομού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Έως 4 ευρώ πουλά η Λακωνία

Με διορθωμένες τις οξύτητες που κινούνται μεταξύ 0,3-0,4 προχωρά η Λακωνία, όπου μεταξύ 3,90 και 4 ευρώ πωλείται φρέσκο ελαιόλαδο μέχρι 4 γραμμές οξύτητας. Η περιοχή της Νεάπολης όπου καλλιεργείται η Αθηνοελιά, έχει σχεδόν τελειώσει τη συγκομιδή, ενώ στα 4 ευρώ πούλησε σε έμπορο της περιοχής το πιο πρόσφατο βυτίο ο ΑΣ Αγ. Αποστόλων, όπως σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Μπατσάκης.

«Η τιμή είχε ξεκινήσει στα 4,30 και τώρα κυμαίνεται στα 3,90-4», αναφέρει ο Νικόλαος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛ Λακωνίας, σχολιάζοντας ότι «η διόρθωση αυτή της τιμής προς τα κάτω οφείλεται στο ότι για την περίοδο υπάρχει μία υπερπροσφορά, αφού ο κόσμος μαζεύει και, έχοντας αυξημένα έξοδα κι εργατικά, πουλάει, μια εικόνα που ίσως αλλάξει τον Μάρτιο, οπότε ενδεχομένως να ανέβει ξανά η τιμή».

Στον κάμπο των Μολάων, η συγκομιδή βρίσκεται στο 30%-35%, αλλά και οι οξύτητες που είχαν εξαρχής καλύτερη εικόνα, την περίοδο αυτή κινούνται στις 3 γραμμές. «Λόγω του ότι τα καλά ελαιόλαδα είναι λίγα, ίσως σύντομα η τιμή να ξαναπάει εκεί που ήταν ή παραπάνω», συμπληρώνει ο κ. Γραμματικάκης.

 

ΛΕΣΒΟΣ: Κρατούν για το σπίτι τις χαμηλές οξύτητες

Οι βροχές δεν φαίνεται να διορθώνουν πάντως την κακή ποιοτικά εικόνα του ελαιολάδου στη Λέσβο. Με την παραγωγή να κυμαίνεται στο 1/5-1/6 μιας «κανονικής» χρονιάς, η πλειοψηφία του νησιού έχει τελειώσει με τη συγκομιδή, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος της κοινότητας Λισβορίου, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα 2,20 ευρώ ορίζεται η τιμή για τα 10/10 οξύτητας, στα 2 ευρώ για τα 20/10 κι από εκεί και μετά πέφτει δραματικά ενώ, όπως προσθέτει, «μπορεί κάποιος να σου δώσει τιμή 2,60-2,70 για λάδι τριών γραμμών, όμως δεν υπάρχουν τέτοια λάδια στο νησί. Ακόμα κι αν κάποιος έχει προϊόν 0,6 οξύτητας, το κρατάει για δική του χρήση», σημειώνει.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: