Υποσχόμενο ξεκίνημα για την πατάτα της Μεσσηνίας

Με ικανοποιητική τιμή και πολύ καλή ποιότητα βαίνει προς τη συγκομιδή του μεγάλου όγκου της παραγωγής η πρώτη, στη χώρα, εαρινή συμβατική καλλιέργεια πατάτας στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Υποσχόμενο ξεκίνημα για την πατάτα της Μεσσηνίας
Με το δεξί ξεκίνησε η εαρινή συγκομιδή
-Διαφήμιση-

Οι παραγωγοί άρχισαν να συγκομίζουν μέσα στη Μ. Εβδομάδα, περίπου μια εβδομάδα αργότερα απ’ ό, τι πέρσι. Κι αυτό, γιατί η χειμωνιάτικη κακοκαιρία οψίμισε το προϊόν και πήγε πιο πίσω την ωρίμανση. Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Κ. Κατσούλης, οι παραγωγοί εγκαταλείπουν την πρωιμότητα τα τελευταία χρόνια, αφενός δεδομένων των εισαγόμενων ποσοτήτων από την Αίγυπτο, αφετέρου γιατί κοντά χρονικά μπαίνουν στην παραγωγή και άλλες περιοχές. Ο ίδιος εκτιμά ότι μετά τις 25 Απριλίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή του κύριου όγκου της φετινής παραγωγής.

Που κυμαίνονται οι τιμές

Όπως μας είπε ο διευθυντής του τμήματος φυτικής παραγωγής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Γ. Κυριακόπουλος, η τιμή για τους παραγωγούς ξεκίνησε στα 55-60 λεπτά το κιλό (πέρσι βρισκόταν στα 40-42 λεπτά). Την προηγούμενη Τετάρτη, όσο αυξάνονταν οι συγκομιζόμενες ποσότητες, διαμορφωνόταν στα 50-55 λεπτά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη πραγματοποιούνται εξαγωγές σε Πολωνία και Τσεχία, κυρίως στην πρώτη, με ποσότητες οι οποίες, μέχρι πριν δυο μέρες, ανέρχονταν στους 300 τόνους.

Φέτος, ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης, Γ. Μπλάνας, οι ποσότητες που εισήχθησαν από την Αίγυπτο ήταν μικρότερες, καθώς απορρόφησαν μεγάλες ποσότητες και οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό συνέβαλε στο να στηριχτεί μια καλή τιμή για τους παραγωγούς. «Στον βαθμό που οι ποσότητες είναι ελεγχόμενες, δεν μας πιέζουν. Η καθεμιά έχει το δικό της κομμάτι στην αγορά. Η πίεση ξεκινά από την στιγμή που υπάρχουν ποσότητες. Αυτή την στιγμή, η αιγυπτιακή πωλείται χαμηλότερα, αλλά είναι αναμενόμενο για την αγορά οι δικές μας, σαν φρέσκες, να καταναλωθούν 10-15 λεπτά ακριβότερα», κατέληξε.

Οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν φέτος είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι, ενώ όλα τα τελευταία χρόνια βαίνουν μειούμενες, καθώς το υψηλό καλλιεργητικό κόστος, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που διαμορφώνονταν για τους παραγωγούς, δρουν αποθαρρυντικά για τους καλλιεργητές.

Εκτάσεις

Οι εκτιμήσεις, τόσο από τη ΔΑΟΚ όσο και από τον ΑΣ Μεσσήνης, συγκλίνουν ως προς τη συνολική έκταση της φετινής καλλιέργειας, στα 4.000-5.000 στρέμματα, έκταση μικρότερη, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατά 15%-20%. Οι περιοχές για τις οποίες γίνεται λόγος είναι ο θύλακας της περιοχής Καλαμάτας (Μπουρνιά) – Μεσσήνης – Ανάληψης.

Παρά τις μειωμένες εκτάσεις, ωστόσο, η ποιότητα εκτιμάται ως ιδιαίτερη υψηλή, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, η μείωση στην παραγωγή δεν θα είναι αντίστοιχη της μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά μικρότερη. Ο Γ. Μπλάνας εκτιμά πως η συνολική παραγωγή, που είναι η κύρια για την περιοχή, θα ανέλθει στους 10 -15 χιλ. τόνους.

Πέραν των εξαγωγών ψιλής –ως επί το πλείστον– πατάτας προς χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο κύριος όγκος της παραγωγής διακινείται στα σούπερ μάρκετ και, ακολούθως, στις λαϊκές και στην αγορά του Ρέντη.