Ψάχνουν λύση για το βατικιώτικο – Μεγάλη η μείωση της παραγωγής

-Διαφήμιση-
gaia-sense

Απογοήτευση επικρατεί στους παραγωγούς του βατικιώτικου κρεμμυδιού Λακωνίας, καθώς βλέπουν το τοπικό τους προϊόν, που αριθμεί περίπου 200 χρόνια στην περιοχή, να εξαφανίζεται. Οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για να υποστηριχθεί το προϊόν ήταν πολλές, αλλά όλες έπεσαν στο κενό. Μόνη λύση, όπως τονίζουν οι παραγωγοί, είναι να δοθεί οικονομική στήριξη στα παραδοσιακά προϊόντα που κινδυνεύουν να χαθούν στο πέρασμα του χρόνου.

Ένα από τα πρόσωπα που πάλεψαν για να μη χαθεί το βατικιώτικο κρεμμύδι είναι και η γεωπόνος του Δήμου Μονεμβασιάς, Μαρία Δρίβα. Όπως τονίζει, «έχουν γίνει  τουλάχιστον τρεις προσπάθειες για να συσταθεί ομάδα παραγωγών από το 2000 και μετά, αλλά όλες έπεσαν στο κενό. Παράλληλα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει το προϊόν, έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί και ένας φάκελος για να αποκτήσει το κρεμμύδι ονομασία ΠΟΠ, αλλά δεν κατατέθηκε καν».

Το δεδομένο είναι ότι οι περισσότεροι έχουν στραφεί στο υβριδικό κρεμμύδι, καθώς πρόκειται για μια πιο επικερδή και πιο εύκολη καλλιέργεια. Το αποτέλεσμα είναι από τη συνολική παραγωγή κρεμμυδιού μόνο το 20% να είναι βατικιώτικο. Πρόκειται, όμως, για ένα κρεμμύδι με μεγάλη ανθεκτικότητα, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης.

Ανατροπή

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με αφορμή τη γιορτή του βατικιώτικου κρεμμυδιού, όλοι οι φορείς της περιοχής εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για την ανάδειξη του τοπικού προϊόντος. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι στο μέλλον «θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή στη διοργάνωση των άμεσα ενδιαφερομένων για τη θεσμοθέτηση του βατικιώτικου κρεμμυδιού ως ΠΟΠ, δηλαδή των συγκεκριμένων παραγωγών». Μάλιστα, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα ο Δήμος Μονεμβασιάς να πάρει πρωτοβουλίες για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

 

-Διαφήμιση-