Βγαίνουν οι ταύροι το 2018 για καλαμπόκι και σιτάρι

Η Rabobank ποντάρει υπέρ της ανόδου και του βαμβακιού στις ετήσιες προβλέψεις της

Βγαίνουν οι ταύροι το 2018 για καλαμπόκι και σιτάρι
-Διαφήμιση-

των Γιάννη Τσατσάκη, Φανής Γιαννακοπούλου

Αντιστροφή των πτωτικών τάσεων που κράτησαν τις τιµές των περισσότερων αγροτικών εµπορευµάτων σε χαµηλά επίπεδα (και) το 2017 προβλέπει για την επόµενη χρονιά η Rabobank, µε το καλαµπόκι και το χοιρινό να συγκεντρώνουν τις µεγαλύτερες πιθανότητες, ανάκαµψης, παίρνοντας ώθηση από τη µείωση των αποθεµάτων και την ισχυρή διεθνή ζήτηση αντίστοιχα. 

Ευνοϊκές είναι οι προοπτικές και για το σιτάρι, καθώς η µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων –απότοκη της απογοήτευσης των παραγωγών από τις πιεσµένες τιµές των τελευταίων χρόνων– αναµένεται να «ροκανίσει» σταδιακά τα παγκόσµια αποθέµατα, µε αποτέλεσµα η σεζόν 2018/19 να είναι η πρώτη, µετά από έξι χρόνια, που η προσφορά θα υπολείπεται της ζήτησης. Σε πλεονεκτική θέση φέρνει το σκληρό η σχετικά περιορισµένη, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, προσφορά σιταριού υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. 

Στηρίγµατα στην αυξηµένη κατανάλωση αναµένεται να βρουν µακροπρόθεσµα και οι τιµές του βάµβακος, αφού, όµως, πρώτα διέλθουν µια περίοδο πιέσεων λόγω του ότι µεγάλες σοδειές από αρκετές χώρες θα κατακλύσουν το επόµενο διάστηµα τη διεθνή αγορά. 

Στον αντίποδα, η Rabobank διαβλέπει σταδιακή αποκλιµάκωση των τιµών στα γαλακτοκοµικά, καθώς η βελτίωση του κλίµατος στη διεθνή αγορά θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής των ΕΕ, ΗΠΑ και Νέας Ζηλανδίας. Πτωτικά εκτιµάται ότι θα κινηθούν στο πρώτο εξάµηνο και τα βοοειδή, µε τις τιµές ωστόσο να επανέρχονται σε θετικό έδαφος στο δεύτερο µισό του έτους. 

-Διαφήμιση-