Bιολογικά λιπάσματα από απόβλητα ζώων

Με σωστή επεξεργασία, μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμο πόρο

Σε περιοχές με εντατική κτηνοτροφία, η διαχείριση των αποβλήτων των ζώων μπορεί ν’ αποτελέσει πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, αν γίνει σωστή επεξεργασία, μπορούν να μετατραπούν σε έναν πολύτιμο πόρο βιολογικής λίπανσης των εδαφών. Για τον σκοπό αυτόν, το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα BioEcoSim έχει τεθεί σε εφαρμογή για τη μετατροπή της κοπριάς σε βιολογικό λίπασμα υπό την ηγεσία του Fraunhofer IGB. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, λειτουργώντας με βάση την αρχή της κυκλικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα

Τα απόβλητα των ζώων είναι το πλέον κατάλληλο υλικό για τη λίπανση, αλλά ακόμη και την άρδευση των εδαφών, καθώς η περιεκτικότητά τους σε νερό είναι υψηλή και φτάνει περίπου το 90%. Επιπλέον, το άζωτο και ο φώσφορος, που εμπεριέχονται ως συστατικά, είναι βασικά στοιχεία για τα φυτά. Παρ’ όλα αυτά, αν χρησιμοποιηθεί υπερβολική ποσότητα αποβλήτων ως λίπασμα, τα φυτά δεν μπορούν να τα απορροφήσουν, με αποτέλεσμα το άζωτο να μολύνει τα υπόγεια ύδατα με νιτρικά. Για να προσδιοριστεί η ποσότητα που απαιτείται για μια συγκεκριμένη εφαρμογή, πρέπει να εκτιμηθεί η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και ο ρυθμός αζώτου, που διατίθεται για την πρόσληψη φυτών. Η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ποικίλλει ανάλογα με την πηγή, την υγρασία, την αποθήκευση και τις μεθόδους χειρισμού.

Bιολογικά λιπάσματα από απόβλητα ζώων

Η περιεκτικότητα των αποβλήτων σε άζωτο ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο ζωοτροφής, την περιεκτικότητα σε απορρίμματα, το υπόστρωμα ή το έδαφος και την ποσότητα των ούρων, που συμπυκνώνεται με την κοπριά. Η περιεκτικότητα σε υγρασία αποτελεί, επίσης, σημαντικό στοιχείο. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα σε υγρασία των νωπών αποβλήτων είναι περίπου από 70% έως 85%. Η περιεκτικότητα σε υγρασία των αποξηραμένων αποβλήτων είναι περίπου από 9% έως 15%. Δεδομένου ότι τα απόβλητα ξηραίνονται, τα θρεπτικά συστατικά δεν επικεντρώνονται μόνο σε βάρος, αλλά και σε όγκο λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών (καθίζησης) της κοπριάς.

Μείωση απώλειας αποβλήτων

  1. Αποθηκεύστε τα απόβλητα σε ορθοστάτες, σωστά συσσωρευμένους σωρούς.
  2. Αποθηκεύετε τα απόβλητα σε μια περιοχή που είναι υδατοστεγής και παρέχει προστασία από τις καιρικές αλλαγές.
  3. Κρατήστε το ζωικό κεφάλαιο στους βοσκότοπους όσο το δυνατόν περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες.
  4. Προσθέστε φωσφορικό άλας στον σωρό των αποβλήτων για να παγιδέψετε το άζωτο.
  5. Χρησιμοποιήστε επαρκή κλινοσκεπάσματα για να απορροφήσουν την υγρασία των αποβλήτων.

Αποτέλεσμα και οφέλη

Τα αποτελέσματα του προγράμματος ήταν τα εξής:

  • Η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον (όπως ο ευτροφισμός, καθώς και οι εκπομπές NH3 και N20) σε περιφέρειες με εντατική κτηνοτροφία.
  • Αύξηση της αποδοτικής χρήσης του νερού στη γεωργία.
  • Στήριξη των ευρωπαϊκών στρατηγιών και οδηγιών για να παραχθούν οικονομικά οφέλη στον τομέα της γεωργίας και της βιοοικονομίας.

Στο παραπέντε υπερψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση, πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής, το νομοσχέδιο για τις πιστοποιήσεις, που συνίστανται και στην αγροδιατροφή. Κυβερνητικοί βουλευτές τόνισαν πως η Ελλάδα κινδύνευε να μη δύναται να πιστοποιεί προϊόντα/υπηρεσίες, επειδή, επί υπουργίας Χατζηδάκη, είχε συγχωνεύσει το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) με άλλους οργανισμούς. Η κοινότητα ζήτησε αυτονομία και ο νέος νόμος προβλέπει επανασύσταση του ΕΣΥΔ και μεταβατικές διατάξεις, για να μην υπάρξει αδυναμία στις πιστοποιήσεις. Α.Σ.

Με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να φτάνει τα 260 ευρώ, η Ελβετία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στον τομέα των βιολογικών προϊόντων. Οι πωλήσεις έφτασαν τα 2,1 δισ. ευρώ και η αξία της αγοράς αυξήθηκε κατά 5% το 2015. Αξίζει να τονιστεί πως το 12,8% της καλλιεργούμενης γης της Ελβετίας καλλιεργείται με τις μεθόδους της βιολογικής παραγωγής, σύμφωνα με την Bio-suisse, την Ελβετική Ένωση Βιολογικών Οργανώσεων.