Βιολογικά: Το φαινόμενο Δανία που ξεπέρασε τους στόχους

Με ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης ενισχύει την παραγωγή και την κατανάλωση

Το φαινόμενο Δανία που ξεπέρασε τους στόχους
-Διαφήμιση-

Η Δανία είναι η χώρα με τους περισσότερους καταναλωτές βιολογικών προϊόντων στον κόσμο.

Το 8% της αξίας των προϊόντων διατροφής που καταναλώνουν είναι βιολογικά. Η μεγάλη αυτή κατανάλωση οφείλεται στο μερίδιο που κατέχουν τα βιολογικά προϊόντα στους δημόσιους φορείς, όπως σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιες καντίνες. Από τις αρχές του 2015, το ποσοστό των γευμάτων που περιείχαν βιολογικά προϊόντα έφτασε στο 83%, ξεπερνώντας το 60% που είχε θέσει ως στόχο η κυβέρνηση της Δανίας.

Επιτυχία

Παράλληλα με την αυξημένη ζήτηση, σχεδίασε και υλοποιεί ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο αύξησης της βιολογικής παραγωγής, ώστε η αυξημένη ζήτηση να καλυφθεί από την προσφορά της χώρας και όχι από τις εισαγωγές. Το σχέδιο αυτό αφορά δράσεις όπως η εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ενίσχυση άμεσων επενδύσεων, η υποστήριξη των δομών παροχής συμβουλών, η ανάληψη ερευνητικών έργων και η υποστήριξη της έρευνας των πανεπιστημίων και ιδρυμάτων. Επίσης, άλλες δράσεις αφορούν την οριζόντια ειδική ενίσχυση των γαιών που βρίσκονται σε μεταβατικό ή βιολογικό στάδιο, την ειδική ενίσχυση εκτάσεων με μειωμένη χρήση αζώτου και την επιπλέον ενίσχυση σε οπωρώνες. Σε αυτές προστίθενται ακόμη η αποζημίωση σε όσους χρησιμοποιούν ειδικά σκευάσματα φυτοπροστασίας, καθώς και η ειδική ενίσχυση σε λιπάσματα που έχουν ως πρώτη ύλη βιολογικά προϊόντα και βιολογικές ζωοτροφές.

Ελλάδα

Ο βιοκαλλιεργητής Μπάμπης Τσοκανής αναφέρει στην «ΥΧ» μερικά από τα προβλήματα που δεν αφήνουν την Ελλάδα να αποκτήσει μία άλλη προσέγγιση στην ανάπτυξη της παραγωγής, στις εξαγωγές, αλλά και στην κατανάλωση. Από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η έλλειψη ενός εθνικού συμβουλίου βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και η απουσία ενός μητρώου βιοκαλλιεργητών και λοιπών επιχειρήσεων. Επίσης, το θέμα των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, που πολλές φορές δεν καλύπτουν επαρκώς την καταστροφή της βιολογικής παραγωγής. Τέλος, η μη ύπαρξη ενός εθνικού καταλόγου βιολογικών εφοδίων, αλλά και η έλλειψη της εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την έρευνα.

Στο 90% η κατανάλωση στην Κοπεγχάγη

Η πρωτεύουσα της Δανίας ανέπτυξε μία καινοτομία μέσω δύο εταίρων, του Δημοτικού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης και ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος, του «House of Food», που έφτασαν την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων στο 90%. Αντί να αντικαταστήσουν απλώς τα συμβατικά προϊόντα με τα βιολογικά, έδωσαν έμφαση στη δημιουργία ισορροπημένων διατροφικών οδηγιών. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν λιγότερο κρέας, αλλά περισσότερα λαχανικά και φρούτα, εστιάζοντας στις θρεπτικές ιδιότητες των γευμάτων, αλλά και στο περιβάλλον.

Και μείωση των αποβλήτων

Η καινοτομία που αναπτύχθηκε μέσω της συνεργασίας των δύο εταίρων είχε ως αποτέλεσμα πιο υγιεινά προϊόντα και γεύματα, φιλικά προς το περιβάλλον. Ενώ ο τρόπος προετοιμασίας, παρουσίασης και διανομής συνέβαλαν σε μία σφαιρική προσέγγιση για έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Επίσης, η προσπάθεια αυτή επέφερε τη μείωση των αποβλήτων κατά 50% και την εκπαίδευση των καταναλωτών για ένα σταδιακό πέρασμα στα βιολογικά.

-Διαφήμιση-