Βιολογικό αγρόκτημα με φυσική χλωρή λίπανση στη Γαστούνη Ηλείας

Με βαθιά οικολογική συνείδηση, οι ιδιοκτήτες του αγροκτήματος Κωτάκη καλλιεργούν εσπεριδοειδή, αμπέλια και ελιές

Βιολογικό αγρόκτημα με φυσική χλωρή λίπανση

Βιολογικά προϊόντα ποιότητας, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, απαλλαγμένα από κάθε μορφής χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα παράγονται στο αγροκτήμα Κωτάκη, στην ευρύτερη περιοχή Γαστούνη Ηλείας.

Με βαθιά οικολογική συνείδηση, οι ιδιοκτήτες του αγροκτήματος καλλιεργούν μια έκταση 150 στρεμμάτων η οποία, μεταξύ άλλων, αποτελείται από 51 στρέμματα πορτοκάλια (ναβαλίνα, βαλένθια), 47 στρέμματα μανταρίνια (κλημεντίνες, mineola και fortuna), 5 στρέμματα λεμόνια, 4 στρέμματα ακτινίδια, 26 στρέμματα αμπέλι, 10 στρέμματα ελιές και 7 στρέμματα, στα οποία εναλλάσσονται διάφορες καλλιέργειες (μηδική, διάφορα λαχανικά και αραβόσιτος). Τα κτήματα ανήκουν στην οικογένεια Κωτάκη και καλλιεργούνται από τον Κυριάκο Κωτάκη, τη σύζυγό του Ιωάννα και από τα δύο παιδιά τους, Δήμητρα και Χρήστο.

Ο Κυριάκος ΚωτάκηΒιολογικό αγρόκτημα με φυσική χλωρή λίπανσης είναι γεωπόνος, με μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια της γης, από τους παλαιότερους βιοκαλλιεργητές στον νομό Ηλείας και εφαρμόζει τη βιολογική καλλιέργεια για πάνω από 10 χρόνια. Όπως μας είπε ο κ. Κωτάκης, τα κτήματα καλλιεργούνται με τη βιολογική μέθοδο από το 2000, ενώ κύριο μέλημά τους είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και χωρίς καμία χημική παρέμβαση. Η λίπανση των εσπεριδοειδών του αγροκτήματος επιτυγχάνεται με το σκόρπισμα σε όλη την έκταση βιολογικού compost (κομπόστ) κατά τις αρχές του φθινοπώρου και στην συνέχεια με την μεικτή σπορά βίκου και βρώμης μετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου.

Τα φυτά του βίκου και της βρώμης, στα μέσα της άνοιξης, κόβονται με κοπτικό και δημιουργούν ένα στρώμα φυσικής χλωρής λίπανσης για τα δένδρα. Η συγκαλλιέργεια βίκου και βρώμης αφενός μειώνει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη ανεπιθύμητων αυτοφυών φυτών και αφετέρου η «χλωρή λίπανση» που προσφέρουν, σε συνδυασμό με τα θρεπτικά στοιχεία του βιολογικού κομπόστ, παρέχουν άριστη διατροφή για το έδαφος. Με τον τρόπο αυτό, εξαλείφεται κάθε ανάγκη για περαιτέρω λιπάσματα.

Αυτός ο συνδυασμός βοηθάει στη δραστηριοποίηση και τον πολλαπλασιασμό όλων των μικροοργανισμών που δημιουργούν ένα ζωντανό και υγιές έδαφος. Οι ιδιοκτήτες του αγροκτήματος ελέγχονται και πιστοποιούνται για τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας από τον πιστοποιητικό οργανισμό ΔΗΩ. Από το 2004 ανήκουν στη μεγαλύτερη και πιο ισχυρή ομάδα παραγωγών βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, την ΒioNetWestHellas. Η ομάδα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας βιολογικών εσπεριδοειδών, με εξαγωγές πάνω από 4.000 τόνους ανά έτος.

  • Νικολέτα Τζώρτζη