Χαλαζόπτωση έπληξε καλλιέργειες του δήμου Τυρνάβου

Τι ζητάει ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το απόγευμα της Τετάρτης  31/5 την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, προξενώντας τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες που ήταν σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου «σε απόγνωση βρίσκονται μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα οι αγρότες της περιοχής, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεγάλες καταστροφές, ενώ η διάρκεια και το μέγεθος της χαλαζόπτωσης ήταν έντονα. Επιπλέον οι βροχοπτώσεις τις δυο τελευταίες μέρες, καταστρέφουν συνεχώς καλλιέργειες της περιοχής και αυξάνουν τα καλλιεργητικά έξοδα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα στον Δήμο Τυρνάβου. Άμεσα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και Γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ, Στέλιος Τσικριτσής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, Σπύρο Σπυρόπουλο και αναμένεται τις επόμενες μέρες περιοδεία με κλιμάκιο της διοίκησης του Οργανισμού.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και ορίστηκε γενική συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη, στην οποία καλούνται όλοι οι αγρότες της περιοχής ώστε να συναποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Διεκδικούμε: Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα. Ενίσχυση όλων των αγροτών της περιοχής λόγω των επιπλέον καλλιεργητικών εξόδων. Επιπλέον αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από «αέρος» δεν επαρκεί. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με τον χρόνο εντονότερες και θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να βρει τρόπους ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες αυτής στις καλλιέργειες.