Χαμένοι όλοι πλην ενός στη μάχη της ντομάτας

-39,4% στα δημοπρατήρια, -2% στα σούπερ μάρκετ

Απλούστεροι κανόνες και μεγαλύτερη στήριξη για τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών

Η αναντιστοιχία ανάμεσα στην πορεία που ακολουθούν οι τιμές στον παραγωγό και σ’ εκείνη που καταγράφεται στη λιανική και στη χονδρική, αποτυπώνεται σε σειρά προϊόντων και αυτή την εβδομάδα. Το… ανθολόγιο πλούσιο, με τη ντομάτα να κρατάει τα «σκήπτρα» της παράδοσης.

Έτσι, παρακολουθώντας κανείς την εξέλιξη της τιμής του προϊόντος στα δημοπρατήρια της Κρήτης, από τις 15 μέχρι τις 30 Μαΐου, διαπιστώνει ότι, σύμφωνα με τις επίσημες αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο, έχει μειωθεί στα 19 – 40 λεπτά, από 21 – 66 λεπτά το κιλό, ήτοι η ανώτατη τιμή καταγράφει μείωση της τάξης του 39,4%. Εκπρόσωποι των παραγωγών τονίζουν ότι η πτώση της τιμής οφείλεται στο ότι βγήκαν κι άλλες περιοχές της χώρας και η παραγωγή είναι μεγάλη, γιατί ο καιρός ήταν καλός και οι ζημιές περιορισμένες.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η τιμή στη λαϊκή, από 1 – 1,5 ευρώ που εμφάνιζε το παρατηρητήριο τιμών στις 15 Μαΐου, την προηγούμενη Δευτέρα διαμορφωνόταν στα 0,98 – 1,6 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κιόλας, ενώ στα σούπερ μάρκετ, η ντομάτα πωλείται φθηνότερα κατά το ποσοστό της τάξης του 2% όσον αφορά την υψηλή τιμή της και ακριβότερα κατά 8,4% όσον αφορά τη χαμηλή! Συγκεκριμένα, από τα 1,19 – 1,52 ευρώ έφτασε στο τέλος του μήνα στα 1,29 – 1,49 ευρώ το κιλό. «Στη μετάβαση από τις πρώιμες στις όψιμες ντομάτες –και όχι μόνο σ’ αυτό το προϊόν– κάποιοι “κάνουν πάρτι”. Ο άλλος θέλει να βγάλει 100 ευρώ πουλώντας 100 κιλά, κι εγώ πρέπει να πουλήσω έναν τόνο για να βγάλω τα ίδια χρήματα», μας έλεγε παραγωγός από την Κρήτη.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα φασολάκια μπαρμπούνια, τα οποία πωλούνται ακόμα και 475% πάνω από την τιμή παραγωγού, που έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο, διατηρώντας τα επίπεδα του προηγούμενου. Πιο συγκεκριμένα, στα σημεία πώλησης μαναβικής των σούπερ μάρκετ, την ώρα που η τιμή παραγωγού μειώθηκε μέχρι και 42,8% (από 1,3 – 1,4 ευρώ στα 40 – 80 λεπτά το κιλό), παρέμεινε στα 2,3 – 2,52 ευρώ το κιλό. Στη δε χονδρική του ΟΚΑΑ, η αποκλιμάκωση της τιμής για τα μπαρμπούνια στο ίδιο διάστημα φαίνεται να πέρασε κατά το ήμισυ περίπου, αφού περιορίστηκε στο ποσοστό του 23%.

  • Μελίνα Ζιάγκου