Χρηματοδότηση έργων για την προστασία και τη διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς στην Λαμία

Στην προστασία και στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της περιφέρειας προχώρησε η διοίκηση με μια σειρά δράσεων και με στόχο να εντάξει στο ΕΣΠΑ έργα μέσα από τη διαδικασία της ωρίμανσης.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του περιφερειάρχη, υπογράφηκαν νέες πράξεις του επιχειρησιακού προγράμματος «2014-2020 Στερεά Ελλάδα» με μελέτες, οι οποίες έχουν σχέση με την αποκατάσταση, αλλά και την ανάδειξη μνημείων, όπως αυτό της δυτικής πόλης των Δελφών και των Ανατολικών Θερμών του αρχαιολογικού χώρου.

Παράλληλα, στις δράσεις αυτές εντάσσονται και αποκαταστάσεις βυζαντινών μνημείων και ιερών μονών, όπως αυτή του Τιμίου Προδρόμου Δεσφίνας, η οποία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Μεσοβυζαντινής περιόδου και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυξημένης επισκεψιμότητας.

Ανάδειξη μακεδονικού τάφου Περιβολιού Φθιώτιδας

Με άλλη του απόφαση, και μέσα από το πλαίσιο της ανάδειξης μνημείων της περιφέρειας, ο περιφερειάρχης υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας, για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του μακεδονικού τάφου που βρίσκεται στην κοιλάδα της Βίστριζας στη Σπερχειάδα.

Στελέχη της περιφέρειας εκτιμούν ότι το έργο αυτό εντάσσεται στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη, συνδυάζοντας αρμονικά την ιστορία με τον τουρισμό. Υποστηρίζουν επίσης ότι, μέσα από αυτές τις δράσεις, προσδίδεται προστιθέμενη αξία, όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και στο σύνολο των κατοίκων της περιφερειακής ενότητας.