Χρηστίνα και Θοδωρής Αλαμπασύνης: «Χτυπούν» την αγορά, δημιουργώντας «super» μέλια με υπερτροφές

Κακάο, τσίλι, σαφράν, τζίντζερ, κουρκουμάς, κανέλα και μαστίχα. Συστατικά ιδιαίτερα, γεμάτα αρώματα και γεύσεις συνθέτουν την παλέτα μιας μοναδικής γευστικής εμπειρίας με πρωταγωνιστή το μέλι. Το μέλι εκείνων των «περιπλανώμενων» μελισσών στην Ελλάδα που έρχεται να συνδεθεί με διαφορετικά χαρακτηριστικά που θυμίζουν ένα ταξίδι στον κόσμο. Οδηγοί στο ταξίδι, δύο νέα αδέρφια μελισσοκόμων, η Χρηστίνα και ο Θοδωρής Αλαμπασύνης, με έδρα το Γομοστό Αχαΐας, που βρήκαν τον τρόπο να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους και να ξεχωρίσουν, καταφέρνοντας να ανταποκριθούν στις αλλαγές των καταναλωτικών προτιμήσεων και να ανοίξουν τις πόρτες των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Πολλοί είναι οι μελισσοκόμοι που λένε ότι η σχέση ανάμεσα στη μέλισσα και στον μελισσοκόμο είναι μια σχέση αγάπης. Η Χρηστίνα έρχεται να το επιβεβαιώσει, αναφέροντας στην «ΥΧ» ότι «προερχόμαστε από οικογένεια μελισσοκόμων και από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας είμαστε μέσα στα μελίσσια. Η ζωή, λοιπόν, μας οδήγησε στη μέλισσα, την οποία αγαπήσαμε και εγώ και ο αδερφός μου. Αναλάβαμε την οικογενειακή επιχείρηση πριν από τέσσερα χρόνια και αμέσως διαπιστώσαμε ότι για να μπορέσουμε να είμαστε βιώσιμοι θα πρέπει να εξελιχθούμε.

Με αργά και σταθερά βήματα, φτιάξαμε το δικό μας τυποποιητήριο, ξεκινώντας την τυποποίηση του μελιού, όταν μέχρι και τότε η οικογένειά μας το έδινε χονδρική. Επίσης, μας ήρθε η ιδέα να συνδυάσουμε το μέλι με διαφορετικές υπερτροφές (superfoods) με πλούσια διατροφικά χαρακτηριστικά που μας βοήθησαν να διαφοροποιηθούμε στη μεγάλη ποικιλία μελιών που υπάρχει στην Ελλάδα».

Το νομαδικό ταξίδι των μελισσών

Ορεινή Αχαΐα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Τρίπολη, Εύβοια, Άργος και Ευρυτανία, από όπου και κατάγονται οι δύο μελισσοκόμοι, είναι σταθμοί στο νομαδικό ταξίδι των μελισσών που πραγματοποιούν κάθε χρόνο για τη συλλογή των προϊόντων τους που πραγματοποιείται στο κατάλληλο στάδιο χωρίς καμία επεξεργασία ή προσθήκη.

«Μετακινούμε τα μελίσσια μας από τις πλαγιές του Ολύμπου μέχρι τις ακτές των νησιών του Ιονίου. Πηγαίνουμε για ανθόμελο στην ορεινή Αχαΐα, για θυμάρι στην Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, για βελανίδι στους πρόποδες του Ολύμπου και για πορτοκάλι στο Άργος», εξηγεί ο Θοδωρής, αναφέροντας μερικές από τις περιοχές που επιλέγουν για τα διαφορετικά είδη μελιού.

«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι έχουμε αναλάβει κάθε στάδιο παραγωγής του μελιού, έχοντας άμεση επαφή με τα μελίσσια, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες παραγωγής από την πρώτη στιγμή. Σήμερα, διαθέτουμε 700 μελίσσια, καταφέρνοντας να αυξήσουμε τον αριθμό τους από τότε που τα αναλάβαμε, ενώ η δημιουργία της δικής μας ετικέτας και το πάντρεμα του μελιού με τα superfoods ήταν μονόδρομος για την εξέλιξη», τονίζει ο 28χρονος μελισσοκόμος.

Συνδυασμός μελιού με υπερτροφές

Τα προϊόντα που καταφέρνουν να εδραιώσουν τη θέση τους στην αγορά είναι εκείνα που δημιουργήθηκαν με βάση τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Τέτοιου είδους είναι και τα προϊόντα που δημιουργούν τα δύο αδέρφια, τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον και υπόσχονται μία πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία.

«Η ιδέα με τα superfoods προέκυψε για λόγους διαφοροποίησης και επιβίωσης στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Όταν χτυπάμε εμείς μία πόρτα για να βάλουμε το μέλι μας, έχουμε να ανταγωνιστούμε δεκάδες ετικέτες μελιού. Έπρεπε, λοιπόν, να διαφοροποιηθούμε με κάποιον τρόπο για να μας ανοίξουν την πόρτα και να μας ακούσουν. Σκεφτήκαμε, όμως, και τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, ο οποίος παντρεύει τις γεύσεις, δοκιμάζει και του αρέσουν οι υπερτροφές. Ας πούμε τη σπιρουλίνα, που δεν τρώγεται σκέτη, αν τη δοκιμάσει κάποιος μέσα στο μέλι θα δει ότι είναι πολύ ωραία ιδέα.

Είναι ένας τρόπος να απορροφήσει κανείς και κάποια συστατικά που δεν τρώγονται αλλιώς», εξηγεί η Χρηστίνα. Τα προϊόντα μελιού της οικογένειας διατίθενται σε καταστήματα ντελικατέσσεν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ, όπως εξηγεί ο Θοδωρής, «ετοιμάζουμε και το δικό μας e-shop, στο οποίο θα μπορεί να βρει κανείς όλη τη σειρά των προϊόντων μας, που είναι αρκετά μεγάλη». Μέλι με μαστίχα Χίου και κανέλα Κεϋλάνης, με κρόκο Κοζάνης και αμύγδαλα με σπιρουλίνα είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που δημιουργούν τα αδέρφια Αλαμπασύνη.

Εκτός από τα παραπάνω, το μέλι με κακάο και τσίλι έχει πάρει βραβείο Great Τaste, ενώ για τη Χρηστίνα ξεχωρίζει το μέλι με τζίντζερ και κουρκουμά. Με τη σειρά του, ο Θοδωρής επιλέγει το μέλι αμβροσία, έναν πραγματικό γευστικό και διατροφικό πλούτο με μέλι, γύρη και βασιλικό πολτό.

Στην όλη δουλειά της Χρηστίνας και του Θοδωρή έχει συμβάλει και η γνώση που έχει λάβει η 32χρονη μελισσοκόμος, η οποία έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Γεωπονία. «Ήταν ίσως η καλύτερη επιλογή που έχω κάνει, γιατί έμαθα πώς δουλεύουν η φύση και η μέλισσα και κατάφερα όλες αυτές τις γνώσεις να τις ενσωματώσω στην επιχείρησή μας», εξηγεί η ίδια, η οποία εκφράζει και τον προβληματισμό της για την κλιματική αλλαγή.

Όπως τονίζει, «όταν ο πατέρας μας είχε τα μελίσσια μας, έλεγε χαρακτηριστικά ότι το μέλι ήταν τόσο πολύ που δεν ξέραμε τι να το κάνουμε. Δυστυχώς, μέσα σε μία πενταετία, έχουμε παρατηρήσει ότι λόγω των κλιματικών αλλαγών, το μέλι μειώνεται. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες παίζουν μεγάλο ρόλο, καθώς έχουν μειωθεί οι ανθοφορίες, αλλά και η διάρκειά τους».

Επόμενα σχέδια

Παραγωγή, τυποποίηση και ετικέτα είναι όλα αποτέλεσμα της σκληρής και επίμονης δουλειάς των δύο μελισσοκόμων, που έδωσαν μία πνοή ανανέωσης και εξέλιξης στην παραδοσιακή επιχείρηση της οικογένειάς τους. Στα επόμενα σχέδιά τους είναι η δημιουργία νέων προϊόντων, αλλά και η αύξηση της παραγωγής τους.