ΥΠΑΑΤ: Έρχονται έργα 4 δισ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών

13.06.2024
3' διάβασμα
ypaat-erchontai-erga-4-dis-evro-meso-sdit-gia-tin-kalypsi-ardeftikon-anagkon-323366

Τους άξονες της εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των υδάτων παρουσίασαν πρόσφατα από τη Φθιώτιδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, κατά τα εγκαίνια της παράδοσης του αρδευτικού έργου στην Ηράκλεια, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020» και από δημόσια δαπάνη.

«Θεσμοθετούμε τους Ενιαίους Φορείς Διαχείρισης Υδάτων ανά περιφέρεια, σε συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών, με στόχο τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων και τον στρατηγικό σχεδιασμό για τα υδατικά αποθέματα κάθε περιφέρειας. Εκσυγχρονίζουμε έτσι ένα σύστημα που καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1950 και έπαψε να είναι λειτουργικό», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ.

Εκτός από τη θεσμοθέτηση των Ενιαίων Φορέων Διαχείρισης Υδάτων, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι με αφορμή τα εγκαίνια του έργου στην Ηράκλεια σηματοδοτείται η προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας μια ολιστική Εθνική Στρατηγική Διαχείρισης Νερού και Υδατικών Πόρων της Ελλάδας, που περιλαμβάνει εμβληματικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων σε όλη την επικράτεια.

Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0», αναμένεται να γίνουν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΑΑΤ, μέσω Συμπράξεων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ΣΔΙΤ (με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Εθνικό ΠΔΕ), έργα ύψους 4 δισ. ευρώ και να αρδευτούν πάνω από 1,3 εκατ. στρέμματα. «Τα πρώτα έξι έργα, προϋπολογισμού 675 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε o κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε ότι μέσω του ΠΑΑ υλοποιούνται 151 εγγειοβελτιωτικά έργα, προϋπολογισμού 674 εκατ. ευρώ.

«Βελτιστοποιούμε τη χρήση νερού στον πρωτογενή τομέα, με την κατασκευή σύγχρονων υποδομών άρδευσης και υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, ενέργεια που επιβάλλει η κλιματική κρίση, καθώς ο πρωτογενής τομέας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού. Μέσω ΚΑΠ διαθέτουμε 42 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση πιο ανθεκτικών ειδών και ποικιλιών και επενδύουμε 22 εκατ. ευρώ σε δράσεις που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε την αναγκαιότητα της βέλτιστης και ορθολογικής διαχείρισης και αξιοποίησης των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατα παραδοτέο αρδευτικό έργο της Ηράκλειας Φθιώτιδας, υπογράμμισε τα εξής: «Παραδίδουμε στην τοπική κοινωνία ένα άρτιο και σύγχρονο αρδευτικό έργο, με την παρότρυνση να το συντηρεί, να το διαχειρίζεται και να το αξιοποιεί προς όφελος της περιφερειακής αγροτικής δραστηριότητας και οικονομίας. Το έργο καλύπτει την άρδευση 3.510 στρεμμάτων της περιοχής».

Επισημαίνεται ότι το αρδευτικό έργο της Ηράκλειας στη Φθιώτιδα περιλαμβάνει τη ριζική αναβάθμιση του τοπικού αρδευτικού δικτύου, με την κατασκευή νέων υποδομών, όπως αγωγών, υδατοδεξαμενής και αντλιοστασίων και τη βελτίωση των ήδη υπαρχουσών υποδομών στο δίκτυο. Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η αύξηση της αποδοτικότητας της καλλιεργήσιμης γης, η μείωση της σπατάλης κρίσιμων υδατικών πόρων και ο περιορισμός του κόστους παραγωγής.