Υπό τη σκέπη του θέλει τις ΔΑΟΚ το ΥΠΑΑΤ

Προσωπικό ζητούν οι περιφέρειες, που δεν συμμερίζονται τη θέση του υπουργείου

Από τις περιφέρειες και, κατά συνέπεια, από το υπουργείο Εσωτερικών διεκδικεί τις ΔΑΟΚ της χώρας το ΥΠΑΑΤ, γεγονός που όμως δεν βρίσκει σύμφωνους και τους περιφερειάρχες. «Κατά τη δική μας άποψη, οι ΔΑΟΚ πρέπει να υπαχθούν ξανά στο ΥΠΑΑΤ», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των εργασιών της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ). Θέση την οποία, όμως, δεν συμμερίζονται και οι περιφερειάρχες.

«Η άποψη των περισσοτέρων είναι ότι στις ΔΑΟΚ δεν παρέχονται τα εργαλεία που πρέπει να έχουν για να κάνουν ελέγχους. Φυσικά, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, κυρίως κτηνίατροι», παραδέχτηκε ο κ. Αυγενάκης

«Η άποψη των περισσοτέρων, των υπαλλήλων των ΔΑΟΚ, και κυρίως κτηνιάτρων, αλλά και γεωπόνων είναι ότι δεν παρέχονται τα εργαλεία που πρέπει να έχουν για να κάνουν ελέγχους. Φυσικά, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, κυρίως κτηνίατροι», παραδέχτηκε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος σημείωσε ότι δεν μπορούν όλοι να συμφωνούν σε όλα, αναφερόμενος στην αντίθετη άποψη περιφερειαρχών. «Εγώ σας λέω ξεκάθαρα και δημόσια τη δική μου θέση», τόνισε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «πολιτικός προϊστάμενος των περιφερειών είναι το υπουργείο Εσωτερικών». Από την πλευρά τους, οι περιφέρειες θέλουν να ενισχύσουν το προσωπικό τους για την εύρυθμη λειτουργία των Διευθύνσεων. Μάλιστα, περιφερειάρχες ζητούν να μεταφερθούν τα τμήματα Αγροτικής Πολιτικής των Αποκεντρωμένων στις περιφέρειες, όπου, όπως τονίζουν, «δεν έχουμε κόσμο».

ΠΟΓΕΔΥ: «Απαξιώνονται οι ΔΑΟΚ»

Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) καταγγέλλει ότι το ΥΠΑΑΤ απαξιώνει τις ΔΑΟΚ, καθώς υποβαθμίζει αρμοδιότητές τους στο πλαίσιο των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης. Όπως αποκαλύπτουν, για το Υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής», ο διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων πληρωμών και οι επιτόπιοι έλεγχοι θα διεξαχθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Δηλαδή, οι ΔΑΟΚ θα κάνουν ΜΟΝΟ τη γραμματειακή υποστήριξη!», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.