Ζουμερές φράουλες στο Βιολογικό Αγρόκτημα Ροδόπης

Ζουμερές, απολαυστικές φράουλες παράγει επί έξι χρόνια το Βιολογικό Αγρόκτημα Ροδόπης του γεωπόνου καλλιεργητή Χρήστου Ντινιτσούδη. Στις καλλιέργειες προστέθηκαν τα σύκα και χειμερινά κηπευτικά στα θερμοκήπια.

Οι βιολογικές καλλιέργειες εκτείνονται σε 80 στρέμματα, όπου η φράουλα αντιπροσωπεύει το 80%. «Ξεκινήσαμε πειραματικά με 300 φυτά για να εξετάσουμε ποιες ποικιλίες προσαρμόζονται και καταλήξαμε σε μία πολύφορη, με αποτέλεσμα να επεκτείνεται η διάρκεια παραγωγής. Είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς την εποχή απέναντι στη Nότια Ελλάδα. Έχουμε φράουλα μέχρι τον Νοέμβρη. Φέτος, σκεπάσαμε κάποια φυτά και ορισμένα είναι σε χαμηλά τούνελ. Ευελπιστώ να φτάσουμε μέχρι τον Δεκέμβρη», περιγράφει, πειραματιζόμενος απέναντι στις κλιματολογικές συνθήκες.

Την τελευταία διετία, ο κ. Ντινιτσούδης άνοιξε το αγρόκτημά του για επισκέψεις από το κοινό, ενώ η διάθεση της γνωστής πλέον φράουλάς του, η οποία επεκτείνεται καθώς μεγαλώνει ο κύκλος παραγωγής, γίνεται σε τοπικά καταστήματα και σε βιολογικά γειτονικών νομών, όπως και της Θεσσαλονίκης.

Μεταποίηση και σχέδια για αποξηραμένο προϊόν και οικολογική συσκευασία

Το µότο του βιοκαλλιεργητή ΧρήστουΝτινιτσούδη είναι «δεν πουλάµε ποσότητα, πουλάµε ποιότητα».

Η προτίμηση των καταναλωτών στις βιολογικές φράουλες του αγροκτήματος και η λογική «καμιά φράουλα χαμένη» σε εποχές που μειώνεται η ζήτηση οδήγησαν φέτος τον κ. Ντινιτσούδη στην παρασκευή βιολογικής μαρμελάδας από βιολογική ζάχαρη, καρύδα, χουρμά και στέβια, αφού πρώτα έβγαλε άδεια οικοτεχνίας.

«Οδηγηθήκαμε στη μεταποίηση για ν’ αξιοποιήσουμε φράουλες που δεν είναι εμφανισιακά εμπορεύσιμες παρά την εξαιρετική τους ποιότητα». Ως ανήσυχο πνεύμα, δοκίμασε με επιτυχία την παρασκευή αποξηραμένης φράουλας και του χρόνου θα την κυκλοφορήσει, ενώ σχεδιάζει και τη μετάβαση σε χάρτινη οικολογική συσκευασία που να συνάδει με το περιεχόμενο και να ενισχύει την ταυτότητα του προϊόντος του αγροκτήματος.

Υπέρμαχος της βιολογικής γεωργίας και της καθαρής διατροφής, χρησιμοποιεί πιστοποιημένα βιολογικά σκευάσματα σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ πειραματίστηκε φτιάχνοντας προστατευτικά προϊόντα, όταν ήταν μικρή η καλλιεργούμενη έκταση. «Χρησιμοποιώ τους ενεργούς μικροοργανισμούς. Τρέφω πολύ καλά τα φυτά με οργανικές ουσίες που έχουν βάση το εκχύλισμα φυκιών», αναφέρει, εξηγώντας ότι η σωστή θρέψη δημιουργεί στα φυτά πολύ καλή ανταπόκριση στις θερμοκρασίες και σε παθογόνα.