Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ η απόκλιση στα έσοδα από τον ΕΦΚ στο κρασί

Μόλις 16 εκατ.ευρώ είχαν εισπραχθεί από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, που έχει επιβληθεί στο κρασί έως τον Ιούνιο του 2016, τη στιγμή που ο πήχης των φορολογικών εσόδων είχε τεθεί στα 100-120 εκατ. ευρώ για το σύνολο το 2016. Η «ψαλίδα» ανάμεσα στις προβλέψεις και στα τελικά εισπραχθέντα έσοδα εκτιμάται, σε δωδεκάμηνη βάση, ότι ξεπέρασε τα 60 εκατ.ευρώ.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στη Βουλή σε συζήτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά από ερώτηση του βουλευτή Κοζάνης της Ν.Δ, Γιώργου Κασαπίδη, στην οποία απάντησε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, 549 εκατομμύρια λίτρα δεν δηλώνονται αλλά διακινούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, εάν πωλούνταν με 1 ευρώ το λίτρο (σσ μια μέση καθαρή τιμή για το χύμα κρασί), θα έφερναν αντίστοιχο τζίρο σε επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να αποδώσουν σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.
«Είναι αναποτελεσματικό το μέτρο, οι προσδοκίες για έσοδα έπεσαν εντελώς έξω, υπολογίζατε για 100 120 ούτε 20 δεν έχουν εισπραχθεί. Σε τελευταία απάντηση μας είπατε για 16 εκατομμύρια το πρώτο 6μηνο. Η αναστάτωση είναι κυριολεκτικά πρωτοφανής. Δεν μπορούν οι τελωνειακές αρχές και οι ενδιαφερόμενοι να βγάλουν άκρη για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Το 65% του οίνου την τελευταία διετία διακινείται στη μαύρη αγορά, αυτή συμπαρασύρει στη μαύρη τρύπα τις επιχειρήσεις που προσπαθούν αν κρατηθούν» τόνισε ο κ. Κασαπίδης.
«Από 160 χιλ εκμεταλλεύσεις δηλώνονται νόμιμα οι παραγωγές για τις 26.000, οι 50.000 δεν έχουν υποχρέωση. Έτσι μία στις πέντε εκμεταλλεύσεις δηλώνονται από αυτές που έχουν υποχρέωση. Δεν είναι διασυνδεδεμένες οι βάσεις του ΟΣΔΕ ΕΛΓΑ και δηλώσεων παραγωγής με τις βάσεις του δικού σας υπουργείου ώστε αυτόματα να εξυγιανθεί ο κλάδος. Να εξετάσετε τα στοιχεία » συμπλήρωσε ο κ. Κασαπίδης που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Το μέλλον του ΕΦΚ στο κρασί

«Επελέγη ως αναγκαίο μέτρο με στόχο τη αναστολή επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έτσι προσδιορίστηκε ο φόρος σε 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο. Όπως είναι γνωστό η λήψη γίνεται με στάθμιση των δεδομένων συνθηκών με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν τότε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το μέτρο της επιβολής απέδωσε σημαντικό ποσό χωρίς να καλύψει πλήρως την απαίτηση. Έχει ήδη εισαχθεί η επεξεργασία της σκοπιμότητας, η τροποποίηση ή ακόμη και η κατάργηση τους ή εφόσον επιλεγεί μια εναλλακτική πηγή, πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα. Είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η κατάργηση του ΕΦΚ» σημείωσε από την πλευρά της η κυρία Παπανάτσιου.

Σε σχέση με τους ελέγχους που έγιναν το 2016 σημείωσε ότι: «Ήδη από τις 4/8 εκδόθηκε εγκύκλιος και δόθηκαν οδηγίες. Ήδη είχε σταλεί ΣΔΟΕ και ΓΓΔΕ για άμεση ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών. Από όλες τις υπηρεσίες εκπονήθηκαν επιχειρησιακά σχέδια στα οποία τέθηκαν οι έλεγχοι στα σημεία διάθεσης, κατανάλωσης παραγωγής, μεταφορικά μέσα κτλ. Το 11% των ελέγχων έγινε σε διακίνηση ποτών. Υπήρξε εντοπισμός και κατάσχεση που ανήλθε στο 9% έναντι του συνόλου των κατασχεμένων προϊόντων. Το 2016 μόνο έγιναν 998 έλεγχοι στην παραγωγή. Διαπιστώθηκαν 44 παραβάσεις και 21.904 λίτρα κατασχέθηκαν.»