Μέσα από συμπληγάδες περνά το πλάνο για τη γεωργία

Υποχρηματοδότηση, υπερφορολόγηση και συγκέντρωση εκμεταλλεύσεων διαπιστώνουν οι εμπνευστές του Σχεδίου

Μέσα από συμπληγάδες περνά το πλάνο για τη γεωργία

Μέσα από πολλές λακκούβες κι επικίνδυνες στροφές περνάει ο οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, πάνω στον οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και θεσμοί και παρουσίασε σε αποκλειστικότητα της η «ΥΧ».

Πέρα από μια σειρά προτεινόμενων αναπτυξιακών μέτρων και νομοθετικών παρεμβάσεων, το «Σχέδιο Στρατηγικής για την Ανταγωνιστικότητα της Γεωργίας» αποτυπώνει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια και τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει σήμερα ο κλάδος.

Συνθήκες οι οποίες αποτελούν το άθροισμα χρόνιων παθογενειών και προβλημάτων που προέκυψαν ή εντάθηκαν μέσα στην κρίση, είναι όμως τουλάχιστον αμφίβολο αν μπορούν να υπερκερασθούν μέσα στο προωθούμενο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής. Όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι εμπνευστές του, το αναπτυξιακό πλάνο καλείται να υλοποιηθεί και να φέρει αποτελέσματα σε ένα περιβάλλον υποχρηματοδότησης, αποεπένδυσης και υπερφορολόγησης των συντελεστών της παραγωγής, την ίδια ώρα που εντείνεται η τάση συγκέντρωσης των εκμεταλλεύσεων σε ολοένα και λιγότερα χέρια.

Γιάννης Τσατσάκης

Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί αυτή την Παρασκευή 8 Απριλίου στα περίπτερα με ειδικό ένθετο για το ΟΣΔΕ 2016.