Φύλλο 30, 27/05/2016

γράφει ο Μπιστικός

Μπιστικός
  • Μουδιασμένοι έφυγαν από την πλατεία Βάθη οι ροδακινοπαραγωγοί από Λάρισα, Ημαθία και Πέλλα μετά τη συνάντηση που είχαν μεσοβδόμαδα με τον υπουργό, Β. Αποστόλου, αφού δεν είδαν φως στον ορίζοντα για άμεσες αποζημιώσεις για την ακαρπία και τον παγετό. «Κάντε κάτι, είμαστε τελειωμένοι, ούτε το καλοκαίρι δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε…» είναι η φράση, που ακούστηκε αρκετές φορές από τα χείλη των αγροτοσυνδικαλιστών.
  • Από την πλευρά του, το ΥΠΑΑΤ, όπως μαθαίνω, θα συγκροτήσει επιστημονική επιτροπή που θα μελετήσει τον τρόπο τεκμηρίωσης της δυνατότητας αποζημιώσεων και τη στοιχειοθέτηση της ακαρπίας, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί χωρίς να υπάρχει κίνδυνος καταλογισμών από την ΕΕ.
  • Από επιτροπές και ομάδες εργασίας, πάντως, οι αγρότες χόρτασαν… Και το λέω αυτό, γιατί θυμήθηκα την επιστημονική ομάδα εργασίας που είχε συγκροτηθεί στον ΕΛΓΑ το 2013, επί υπουργίας Τσαυτάρη, για το ίδιο ακριβώς θέμα. Ποτέ δεν μάθαμε τα πορίσματά της, γιατί πολύ απλά αυτή συνεδρίασε μερικές φορές και μετά ανεπίσημα διαλύθηκε, καθώς συμμετέχοντες από την επαρχία απείχαν συστηματικά, αντιδρώντας για τη μη κάλυψη των μεταφορικών τους εξόδων.
  • Και μια και αναφέρθηκα στον πρώην υπουργό, Θ. Τσαυτάρη, να σας πω ότι έχει κάνει δυναμικό come back. Πρόσφατα, βρέθηκε από τη Λήμνο, στην Άρτα και από εκεί στον Βόλο για να μιλήσει σε ημερίδες για την ενίσχυση του διατροφικού πολιτισμού, των εξαγωγών κ.ά. Μάλιστα, οι κακές γλώσσες λένε ότι ξαναβγήκε στο προσκήνιο, επιδιώκοντας να μπει ξανά το όνομά του στο «κάδρο» υποψήφιων τεχνοκρατών, όποτε και εάν επιλεγούν, για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.