Α. Χαρίτσης: Σε κάθε νησί εντάσσεται τουλάχιστον ένα έργο

Α. Χαρίτσης: Σε κάθε νησί εντάσσεται τουλάχιστον ένα έργο

Υπερδιπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός των ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου φτάνοντας τα 179 εκατομμύρια ευρώ. «Σε κάθε νησί εντάσσεται τουλάχιστον ένα έργο» όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη Τύπου για την ένταξη νέων έργων στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο προϋπολογισμός, από 50 εκατ. ευρώ, έφτασε τα 179 εκατ. ευρώ και αφορά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, πολιτισμού, οδοποιίας, υποδομών εκπαίδευσης, ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, λιμενικών υποδομών, υποδομές υγείας, αφαλάτωσης, τουρισμού και ενίσχυσης επιχειρηματικότητας.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός παρουσιάζοντας τη λίστα για την ένταξη νέων έργων στα ειδικά προγράμματα, πρόκειται για προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 50 εκατ. ευρώ (από 25 εκατ. ευρώ σε κάθε μία από τις δύο περιφέρειες) αλλά το ποσό αυξήθηκε δεδομένου ότι οι προτάσεις των φορέων υπερέβαιναν κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό.

Εντάσσονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 179 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 102 εκατ. αφορούν τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ενώ τα 77 εκατ. ευρώ εντάσσονται σε άλλα προγράμματα (Φιλόδημος).

Τα 57 έργα θα γίνουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με συνολικό προϋπολογισμό 58 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 47 έργα εντάσσονται σε άλλα προγράμματα προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ.

Στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ και 22 έργα εντάσσονται σε άλλα προγράμματα προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ.

Για το μέλλον της πολιτικής συνοχής που αφορά τα διαθέσιμα κονδύλια μετά το 2020 και τον τρόπο που θα κατανεμηθούν, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η θέση της χώρας μας είναι πως η νησιωτικότητα και η αντιμετώπιση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων θα πρέπει να είναι βασικά κριτήρια.

Ο Κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι προστίθενται πόροι για τις υποδομές των νησιών ενώ γνωστοποίησε ότι θα τροποποιηθεί ο νόμος για τις συμβάσεις ώστε τα μικρά νησιά να μπορούν να έχουν συμβάσεις με φορείς της γενικής κυβέρνησης για την υλοποίηση των έργων που χρειάζονται. Όπως εξήγησε ο ίδιος, φορείς του Δημοσίου είναι και τα επιμελητήρια, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, οι δήμοι οι περιφέρειες και άλλα.

Τέλος σημείωσε ότι είχε ανακοινωθεί το 2007 ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 250 εκατ. ευρώ, από τα οποία απορροφήθηκαν μόνο 10 εκατ. ευρώ. «Ανακοινώσαμε λιγότερα αλλά κάνουμε περισσότερα» υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «οι πολιτικές συνοχής δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς πολιτικές συνοχής στα νησιά για να αισθάνονται οι νησιώτες ισότιμοι πολίτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ