Την αύξηση της παραγωγής σόγιας στην ΕΕ ζητούν αρκετά κράτη-μέλη

Και η Ελλάδα στο κοινό μέτωπο

tin-auksisi-tis-paragwgis-Soyas-stin-ee

Την άποψη ότι θα πρέπει να υπογραφεί η αποκαλούμενη «διακήρυξη της ΕΕ για τη σόγια», υποστηρίζουν αρκετά κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη γραπτή εξαγγελία, υιοθετείται η τακτική της αύξησης της παραγωγής των ψυχανθών και της σόγιας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρωτεϊνικό έλλειμμα της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η διακήρυξη αξιώνει:

  • την ανάπτυξη μιας βιώσιμης παραγωγής σόγιας σε κατάλληλες περιοχές της Ευρώπης
  • την ένταξη της καλλιέργειας σόγιας σε καλά σχεδιασμένα συστήματα αμειψισποράς
  • την υιοθέτηση Ολοκληρωμένης Προστασίας Καλλιεργειών χωρίς περιττές υπερβολές
  • τη διατήρηση των παραδοσιακών αγροτικών τοπίων μεγάλης οικολογικής αξίας και την προστασία των βιότοπων υψηλής φυσικής αξίας
  • την ανάπτυξη βιώσιμων αγορών σόγιας και άλλων οσπρίων στην Ευρώπη, που να εξισορροπούν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καλλιεργητών, των επεξεργαστών, των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών κατά μήκος της αλυσίδας αξίας.

Η Γερμανία και η Ουγγαρία ήταν οι πρώτες που διατύπωσαν ανοικτά τη θέση τους πάνω στο περιερχόμενο της διακήρυξης, πριν από την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο (12 Ιουνίου). Πιο συγκεκριμένα, οι δύο αντιπροσωπείες κυκλοφόρησαν από κοινού ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τη διακήρυξη, στο οποίο αιτιολογούν το σκεπτικό τους, επισημαίνοντας ότι «η αυξημένη παραγωγή ψυχανθών για τρόφιμα και ζωοτροφές μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη πιο βιώσιμων και ανθεκτικών αγροτικών παραγωγικών συστημάτων στην Ευρώπη». Την πρωτοβουλία έσπευσαν να υποστηρίξουν η Ελλάδα, η Πολωνία, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Φινλανδία, η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Στο ενημερωτικό τους σημείωμα, οι αντιπροσωπείες τονίζουν ότι, από το 2013 έως το 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε κατά μέσο όρο 36,1 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμων σόγιας σε ετήσια βάση, ενώ παρήγαγε μεταξύ 0,96 και 1,85 εκατ. τόνους σόγιας ετησίως. «Δεδομένου ότι η σόγια διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην ευρωπαϊκή γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων της, τα στοιχεία δείχνουν ένα υψηλό ποσοστό εξάρτησης από τις εισαγωγές, κάνοντας την ευρωπαϊκή γεωργία ευάλωτη σε εξωτερικές συνθήκες. Ο εφοδιασμός της Ευρώπης σε πρωτεΐνες γίνεται από χώρες εκτός της ηπείρου, ενώ την ίδια στιγμή δεν αξιοποιείται πλήρως το μεγάλο εγχώριο δυναμικό καλλιέργειας σόγιας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το σχετικό έγγραφο θα είναι διαθέσιμο προς υπογραφή από τα κράτη-μέλη στο περιθώριο του Συμβουλίου Γεωργίας του επόμενου μήνα στις Βρυξέλλες (17-18 Ιουλίου).

Αξίζει να τονιστεί ότι οι μέχρι τώρα μεγάλες εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική, που είναι ως επί το πλείστον γενετικά τροποποιημένες, αποτελούν απειλή επιμόλυνσης των καλλιεργειών της ΕΕ. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δυσκολία εξεύρεσης καθαρού σπόρου, είναι οι λόγοι για τους οποίους πολλές οργανώσεις αντιτίθενται στην επέκταση της καλλιέργειας σόγιας στην ΕΕ.