Για κάθε ευρώ φόρου και ισόποση φοροαπαλλαγή από το 2019 (upd)

Δέχτηκε προνομοθέτηση μέτρων η Ελλάδα, επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία της β΄ αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος, όπου τα κύρια εκκρεμή ζητήματα συμπεριλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική (2018 και μετά), καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το Eurogroup καλωσορίζει την κοινή κατανόηση ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, η οποία επιτρέπει την επιστροφή της αποστολής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ώστε να ξαναρχίσουν τις εργασίες για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement), πάνω σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης του προγράμματος . Η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατά συνέπεια για την παροχή οικονομικής υποστήριξης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Ενα νέο μηχανισμό με προνομοθετημένα «καλά» και «κακά» μέτρα προβλέπει η επί της αρχής συμφωνία, στην οποία κατέληξαν χθες η κυβέρνηση και οι πιστωτές. Παράλληλα, αφήνει ανοικτά αρκετά σημαντικά ζητήματα, διατηρώντας την αβεβαιότητα για την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός θα λειτουργεί ως εξής:

• Η κυβέρνηση δεσμεύεται να νομοθετήσει τώρα δημοσιονομικά μέτρα (αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών), το ύψος και το είδος των οποίων θα καθοριστεί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα, με πλαφόν το 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ. Αν και δεν συζητήθηκε χθες το περιεχόμενό τους, θεωρείται βέβαιο ότι θα κινηθούν στην κατεύθυνση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της περικοπής των καταβαλλόμενων συντάξεων (προσωπική διαφορά) σύμφωνα με τη συνταγή του ΔΝΤ. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019.

• Επίσης, θα προνομοθετήσει ελαφρύνσεις αντίστοιχου ύψους. Η κυβέρνηση προκρίνει μείωση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ στην εστίαση και στα νησιά, καθώς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι θεσμοί και ιδίως το ΔΝΤ προτιμούν μείωση των υψηλών συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

• Ο μηχανισμός θα λειτουργεί ως εξής: Αν, στο τέλος του 2018, εκτιμηθεί ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, θα εφαρμοστεί το σύνολο των «καλών» και των «κακών» μέτρων. Ετσι, το αποτέλεσμα θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Αν, όμως, εκτιμηθεί ότι θα υπάρξει υστέρηση έναντι του στόχου, π.χ. 1% του ΑΕΠ, τότε θα εφαρμοστούν τα «κακά» μέτρα στο σύνολό τους και τα «καλά» μειωμένα κατά το ύψος της υστέρησης, δηλαδή κατά 1%. Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που θα εκτιμηθεί ότι θα υπάρξει υπέρβαση έναντι του στόχου, τα «κακά» μέτρα θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους, αλλά τα «καλά» θα ενισχυθούν κατά το ποσόν της υπέρβασης. Σε κάθε περίπτωση, επομένως, τα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις θα εφαρμοστούν.

Η χθεσινή συμφωνία άφησε ανοικτά πολλά σημεία, που πρέπει να συμφωνηθούν στις διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια των θεσμών, στην Αθήνα, από την ερχόμενη Τρίτη. Μεταξύ άλλων:

• Δεν έχει συμφωνηθεί το ύψος των μέτρων, καθώς και το περιεχόμενό τους.

• Δεν έχει προκαθοριστεί ποιος και πώς θα καθορίζει αν θα επιτυγχάνεται ή όχι ο στόχος της επόμενης χρονιάς, ώστε να προσδιορίζεται το ύψος των «καλών» μέτρων.

• Σε εκκρεμότητα είναι και το περιεχόμενο των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και το πότε αυτές θα εφαρμοστούν.

• Διαφορές υπάρχουν και στα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2018.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Αφού καθοριστούν όλα τα παραπάνω και αποτυπωθούν σε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2019 και μετά. Εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2021. Επίσης, το Eurogroup πρέπει να προσδιορίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με τρόπο που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και κυρίως θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να περιλάβει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα θα ψηφιστούν μόνο αφού θα έχει κλείσει και το θέμα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή στο QE. Υπό την έννοια αυτή, η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι ακόμη μακριά.

Νωρίστερα, το ypaithros.gr έγραφε:

Για συμφωνία με τους επικεφαλής των θεσμών στο Εurogroup, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, αμέσως μετά τη Καθαρά Δευτέρα, κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιστροφή των θεσμών μπορεί να σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας εντός ολίων ημερών. Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, σημειώνουν ότι τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά, επισημαίνουν, στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος. Επίσης, ως πολύ σημαντική τονίζουν τη δέσμευση, από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Όπως σημειώνουν, τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.